gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 05. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Veoma dobri odnosi Republike Srbije i Republike Koreje
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb Koreje_5._decembar_2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Koreje u Republici Srbiji Čoe Hjong-čana, koji je predao akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću 28. novembra 2018. godine.

Ministar Dačić poželeo je dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Čoeu i poželeo mu uspeh u budućem radu na ovoj odgovornoj funkciji. Konstatovao je da su odnosi između Republike Srbije i Republike Koreje veoma dobri i preneo našu spremnost za njihovo intenziviranje u svim oblastima saradnje.

Naše dve zemlje sledeće godine obeležavaju 30. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će biti izvanredna prilika i za realizaciju uzajamnih poseta na visokom i najvišem političkom nivou.

Istovremeno, ministar Dačić je preneo interes Srbije za razvoj saradnje sa Korejom u oblasti ekonomije, kulture, prosvete, nauke i tehnologije, IT sektora i dr. Istakao je da su korejske kompanije, kao i do sada, dobrodošle u Srbiji, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom u privrednoj oblasti.

Konstatovao je da cenimo umereno postavljanje Seula u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, posebno u svetlu jednostranih poteza Prištine koji se tiču pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama, uz isticanje da očekujemo da će Republika Koreja takav stav zadržati i ubuduće.

Ponovio je i da Republika Srbija pozdravlja smanjivanje tenzija na Korejskom poluostrvu, kao i pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ambasador Čoe se saglasio sa ocenom odnosa koju je izneo ministar Dačić, istakavši da postoji značajan prostor za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima, čemu je spreman da da lični doprinos. Republika Koreja pridaje veliki značaj daljem unapređenju ukupne saradnje sa Republikom Srbijom. Složio se u oceni da je obeležavanje 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Koreje, sledeće godine, odlična prilika za razmenu poseta na visokom nivou. Ukazao je da je ekonomska saradnja između dve zemlje sve bolja, te da postoji dosta prostora za njeno dalje unapređenje, a posebno kada je u pitanju veće prisustvo korejskih investitora u Srbiji. Podvukao je i značajne mogućnosti za saradnju dve strane u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.