gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 26. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rumunije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Meleskanu BeogradPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić zahvalio je kolegi jer je došao u posetu Srbiji i to samo nekoliko dana pre nego što će Rumunija preuzeti predsedavanje Savetu EU i istakao veoma prijateljske odnose dve zemlje.

„Bitno nam je da što brže napredujemo u procesu evrointegracija i nadamo se da će broj poglavlja kada Rumunija preuzme predsedavanje biti veći nego što smo to do sada radili", rekao je ministar Dačić.

On je istakao i da se sledeće godine obeležava značajan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rumunije.

„Naši politički odnosi su u usponu. Zainteresovani smo da nastavimo saradnju i da je razvijamo u svim oblastima od zajedničkog interesa. Obim trgovinske razmene je 1,5 milijardi evra, a očekujemo da ona bude i veća", rekao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da Srbija visoko ceni stav Rumunije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zahvalio na tome što Rumunija nedavno nije glasala za prijem Kosova u Interpol.

Ministar Meleškanu izjavio je da njegova zemlja potpuno podržava evropski put Srbije i pozvao srpske zvaničnike da se maksimalno angažuju u evrointegracijama.

"Uveravam vas da ćemo Zapadni Balkan staviti među najviše prioritete predsedavanja EU", rekao je Meleškanu.

On je istakao i da je sama činjenica što je došao u Beograd, uoči preuzimanja predsedavanje Rumunije Evropskoj uniji, govori koliko njegova zemlja pridaje značaj odnosu sa Srbijom i njenim evrointegracijama.

"U našem interesu je da Zapadni Balkan postane deo EU", rekao je Meleškanu i dodao da je važno da se nastavi evropski put regiona, kao i da EU ostane angažovana na približavanju regiona.

Rumunski ministar je rekao da nikada nije bilo bolje vreme da se sprovode reforme i ponudio tehničku pomoć Bukurešta u prilagođavanju evropskim standardima.

Meleškanu je rekao i da su ekonomske veze jake, da je trgovina na skoro rekordnom nivou, dodajući da postoje mogućnosti za velike zajedničke infrastrukturne projekte u saobraćaju i energetici, kao i oko bezbednosti granica.