gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 16. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са начелником штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу
+ larger fontnormal font- Smaller font
PortolanoПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас начелника штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу и шефа Командног елемента ЕУ генерал-потпуковника Лућана Портолана.

Током сусрета је изражено обострано задовољство интензивним политичким дијалогом Србије и НАТО-a на највишем нивоу, као и успешном практичном војном и цивилном сарадњом у бројним областима, која се реализује у оквиру програма Партнерство за мир, уз пуно поштовање политике војне неутралности Србије од стране Алијансе и чланица НАТО-a. Разговарано је и о могућностима за даље унапређење и продубљивање свих видова партнерске сарадње, имајући у виду да Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону. Указано је на активно учешће Србије у бројним међународним мисијама и операцијама по окриљем ЕУ и УН-a, као и на спремност за координацију и сарадњу са Алијансом на пољу борбе против тероризма, реаговања у ванредном ситуацијама – природних непогода, као и суочавања са актуелним безбедносним изазовима.

Обострано је позитивно оцењена сарадња на терену Војске Србије и Мисије КФОР у циљу пуне имплементације Резолуције СБ УН 1244 и Војно-техничког споразума.
Министар Дачић је истакао да је несмањено присуство КФОР-а веома важно за гарантовање безбедности и очување културног и религијског наслеђа Срба у Покрајини. Посебно је указао на важност гаранција НАТО-а да снаге „КБС" и друге тешко наоружане формације Албанаца, не могу бити ангажоване на северу Покрајине без сагласности НАТО-a, односно команданта КФОР-а, као и представника Срба на северу КиМ.

Министар Дачић је истакао да је, полазећи од чињенице да се прошлост не може променити, а самим тим ни догађаји из 1999, али да се на будућност може утицати, важно да Србија и НАТО, имајући у виду заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону, продубљују сарадњу како би се позитивна агенда даље развијала у обостраном интересу.

Генерал-потпуковник Портолано је истакао да је Србија један од најбољих партнера Алијансе, кључан фактор регионалне стабилности, те да НАТО улаже посебне напоре за даље унапређење квалитета и квантитета заједничких активности, које се реализују у циљу јачања безбедности и стабилности у региону. Нагласио је и јасно опредељење КФОР-а да настави са реализацијом мандата, који му је поверен од стране СБ УН-a.