gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
nedelja, 24. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost zaista su veliki i bez saradnje svih sa njima se ne možemo izboriti“
+ larger fontnormal font- Smaller font
CSGSObraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom predstavljanja projekta u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala američke nevladine organizacije „Crime Stoppers Global Solutions":

„Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da vam se danas pridružim na predstavljanju vašeg projekta u Srbiji, jer smatram da iskustvo i reputacija, koju organizacija „Crime Stoppers Global Solutions" ima, mogu značajno da pomognu Srbiji u izazovima sa kojima se suočava kada je reč o borbi protiv prekograničnog kriminala. Uveren sam da će građani Srbije, ali i naše državne institucije, dobro prihvatiti koncept „krajm stopersa", koji već duže od četiri decenije postoji u Sjedinjenim Državama i brojnim drugim zemljama i da će i ovaj projekat biti način da ostvarimo zajednički cilj, a to je bezbedna zajednica u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik. Srbija je zemlja, koja je zbog svog geografskog položaja i istorijskog nasleđa vekovima važna za prekogranični kriminal svih vrsta. Uvek na kapiji istoka i zapada, Srbija i Balkan su tradicionalno frekventni koridori za ilegalnu trgovinu narkoticima, ljudima, oružjem i robom svake vrste. Nekada smo se pred tim izazovima povlačili, urušavajući temelj naše državne stabilnosti, ali uspevali smo da pokažemo i da se sa njima možemo uspešno boriti i izboriti.

Današnji izazovi za ličnu i kolektivnu bezbednost su zaista veliki i bez saradnje svih, pre svega države i građana, sa njima se ne možemo izboriti. Nedavno sam na skupu koalicije zemalja koje se bore protiv DAEŠ, održanom u Vašingtonu, govorio o ogromnoj opasnosti za stabilnost i bezbednost Balkana, koju nosi islamski ekstremizam. Neka područja u našem regionu, a posebno Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina, nažalost, jedni su od većih regrutnih centara za borce koje odlaze na Bliski istok da se bore na strani DAEŠ. Procenjuje se da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika, jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi. Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući, i sa sobom će doneti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv.

Srbija zna da se suprotstavi ovakvim izazovima, ali je u isto vreme spremna da svoja znanja, iskustvo i rad podeli sa partnerima u susedstvu, kao i sa velikim svetskim bezbednosnim službama, jer smo svesni da samo
zajedničkim radom možemo da izađemo na kraj sa zlom koje nam svima podjednako preti. Naše goste iz Sjedinjenih Država podsetiću da je upravo područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-tih godina, tokom rata u Bosni, posejano seme islamskog ekstremizma, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu sedam hiljada stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana. Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj.

Želim da istaknem i to da je čitavo područje Balkana i dalje jedan od glavnih koridora za šverc heroina sa Bliskog istoka na velika tržišta u Zapadnoj Evropi. Ovo je naš dugogodišnji izazov sa kojim se nosimo veoma uspešno i na čemu su policijske i bezbednosne službe Srbije izgradile odličnu reputaciju u evropskim okvirima. Takođe, poslednjih godina je više nego ranije prisutno krijumčarenje ljudi, takođe sa istoka na Zapad, što je rezultat velikih migracija sa kojima čitava Evropa suočava.

Srbija je jedna od retkih, ako ne jedina zemlja u ovom delu Evrope, koja je uspela da prema izbeglicama i migrantima očuva human odnos, a da u isto vreme ne dozvoli da preko njene teritorije šverceri transportuju ljude na Zapad, često ugrožavajući njihove živote. Zato Srbiju danas često zaobilaze ovakvi neljudski transporti i trgovci ljudskom nesrećom. Ovo su sve vidovi transnacionalnog kriminala i mi insistiramo da oni budu rešavani punom saradnjom svih država koje se sa tim kriminalom suočavaju.

Dame i gospodo,

Republika Srbija i sve naše institucije veoma su posvećene borbi protiv organizovanog kriminala, u svakom njegovom vidu. Mi smo svesni da je područje našeg regiona donedavno bilo područje konflikta i samim tim i dalje nestabilno i podložno rizicima. Ali u isto vreme smo svesni da bez političke i bezbednosne stabilizacije ne možemo očekivati ni ekonomski napredak koji je i Srbiji i čitavom našem okruženju neophodan. Upravo je stabilnost Srbije nešto na čemu insistira vlada kojoj pripadam i to je politika koju vodi i naš predsednik Vučić, jer kao cilj imamo razvijenu, modernu i uspešnu Srbiju, u kojoj će se njeni građani osećati bezbedno i spokojno. Da bismo to ostvarili moramo imati punu saradnju sa građanima i zato je vaša inicijativa više nego dobrodošla. Očekujem da će ona zaživeti vrlo brzo i da će uskoro biti vidljivi konkretni rezultati, baš kao što je to slučaj i u Americi i u drugim zemljama u kojima program „krajm stopersa" postoji već decenijama.

Vama i vašim srpskim partnerima želim uspeh u radu i svima zajedno – još bezbedniju i prosperitetniju Srbiju i Balkan.

Hvala vam."