gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 12. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Жртву херојске војске никада не смемо заборавити, као што никада нећемо заборавити ни свесрдну помоћ пријатељског туниског народа
+ larger fontnormal font- Smaller font
BizertaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, другог дана званичне посете Републици Тунис, посетио је Бизерту. Том приликом је постављена спомен плоча страдалим војницима на месту искрцавања српске војске, потом је шеф српске дипломатије обишао и положио венце на српско војничко гробље.„Поштовани грађани,
Господине гувернеру,
Екселенције,
Даме и господо,

Данас смо се окупили да одамо пошту и сачувамо трајну успомену на храбру српску војску и цивиле који су се после велике голготе искрцали на овом месту – у старој луци града Бизерте 9. јануара 1916. године.

Овим чином желимо да захвалимо властима и грађанима града Бизерте на неизмерној помоћи нашој војсци и грађанима у тим тешким временима када је исковано истинско и трајно пријатељство наша два народа.

Подсетио бих овом приликом да је српска војска након тегобног повлачења кроз Албанију крајем 1915. године. избила на албанску обалу где је чекала савезничке бродове који би је пребацили на места опоравка и прегруписавања.

Прва лађа са њима напустила је Драч 6. јануара 1916, да би неколико дана касније пристала у луци Бизерта, на северу Туниса.
Верује се да је преко 61.000 Срба, војника, избеглица прошло кроз Северну Африку током Првог светског рата, а највећи број војника био је смештен у војни логор Лазуаз у близини Бизерте.

У туниским и алжирским болницама лечено је преко 41.000 припадника српске војске. Умрло их је нешто више од 3000. Преминули су били сахрањивани на укупно 24 гробља у Тунису и Алжиру од којих се данас са сигурношћу зна да постоје само три. Два се налазе у Тунису - у Бизерти, капела са костурницом, и у Мензeл Бургиби, а једно у Алжиру у Дели Ибрахиму.

Жртву херојске војске никада не смемо заборавити као ни што никада нећемо заборавити ни свесрдну помоћ пријатељског туниског народа.

У то име откривамо данас ову таблу, као симбол поштовања и сећања на те дане страдања, херојства и великог пријатељства.

Нека братске везе између два народа трају вечно."