gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 15. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија жели да гради стратешке односе са Гренадом и међусобна подршка произилази из пријатељства две земље
+ larger fontnormal font- Smaller font
Grenada -_MIPПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова Гренаде Чарлсом Питером Дејвидом који борави у званичној посети Србији.

Министар Дачић захвалио је данас Гренади на разумевању позиције Србије и прошлогодишњој одлуци да повуче признање Kосова и поручио да је потребно да се ревитализују односи две земље и врате на ниво из времена несврстаних.

„Хвала Гренади на разумевању наше позиције и одлуци да, после нашег упознавања са ситуацијом - да је дијалог још у току, суспендује све раније одлуке по питању статуса Kосова, саглашавајући се с резултатом до којег доведе дијалог", рекао је Дачић и подсетио да је Гренада гласала и против пријема Kосова у Интерпол. Поручио је да Србија жели да гради стратешке односе са Гренадом, у свим областима и да међусобна подршка произилази из пријатељства две земље.

Шеф српске дипломатије истакао је да две земље могу да развијају сарадњу у области образовања, пољопривреде, ИТ сектора.

"Србија је испустила место и позицију да буде присутна у неким регионима света, па и међу карипским земљама, ово је наш повратак у тај регион. Зато ми је драго што је дошло до посете министра спољних послова Гренаде", рекао је Дачић и додао да се често не зна много о карипским земљама, као што ни оне не знају много о Србији, али је истакао да Kосово нису признале ни Kуба, Јамајка, Тринидад и Тобаго, Бахами, Kомонвелт Доминика и додао да ће се радити на унапређењу односа са тим земљама.

Министар Дејвид нагласио је да је ово његова друга посета Београду и се радује што развијају све ближе односе са Србијом. Навео је да треба ојачати односе две земље, као и два региона.

" Хвала на топлој добродошлици, видели смо гостољубље од наших домаћина, али и од српског народа. Имате топле људе као и Гренада, по томе смо слични.
Верујемо да иако смо удаљени постоји много тога што делимо и шта је заједничко и шта можемо да урадимо у односима две земље. Рекао сам и премијеру и председнику Србије да имамо тај задатак да на дуже стазе зближимо наше државе и два народа.

Гренада чврсто стоји иза одлуке о повлачењу непризнавања независности Kосова и да жели да сачека исход дијалога", закључио је министар Дејвид након данашњег састанка са својим домаћином, министром Дачићем.