gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 11. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Међународна конференција у Сарајеву о НАТО сарадњи и партнерству у региону
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovi -_SarajevoАмбасадор Бранимир Филиповић, вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику учествовао је на Међународној конференцији „Босна и Херцеговина и регион у светлу НАТО сарадње и партнерства", која је одржана у Сарајеву, 11. априла 2019. у организацији Центра за сигурносне студије и Комисије Савета министара Босне и Херцеговине за НАТО интеграциони процес.
Циљ конференције је био разматрање регионалне безбедносне сарадње, а посебно у односу на појаве које не потпадају под традиционалне безбедносне претње, већ се односе на природне и друге катастрофе због интензивних климатских промена, као и разматрање партнерског НАТО Програма наука за мир и безбедност.

Амбасадор Филиповић, на панелу са осталим представницима земаља региона, указао је на досадашње резултате партнерске сарадње Србије и НАТО-a, која се на основу политике војне неутралности Србије одвија кроз интензиван политички дијалог и конкретне програме Партнерства за мир у различитим областима. Посебно је образложио сарадњу Србије са Алијансом у области ванредних ситуација (поплаве, пожари, земљотреси и друге елементарне непогоде) и организацију вежбе у овој области „Србија 2018.", која је одржана у нашој земљи октобра 2018. године и представља до сада највећу вежбу овог типа коју је Алијанса организовала са земљом домаћином. Такође, в.д. помоћника министра је истакао активности Србије у Програму наука за мир и безбедност, што је од значаја, како за шири круг државних институција, тако и за академску заједницу, којој омогућава бољи приступ научним међународним пројектима.

Амбасадор Филиповић је посебно нагласио да у овом тренутку обележавамо комеморацијама бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије од стране НАТО 1999, што је представљало акт агресије на једну суверену земљу, да жртве и страдања никада нећемо заборавити, те да ће сећања увек бити жива и непролазна. Истовремено, в.д. помоћника министра указао је да је Србија окренута будућности, да је њен приоритет регионални мир и стабилност, те да у том циљу даје велики допринос да се спречи сваки облик дестабилизације и обезбеди трајна стабилност сарадњом на билатералном и мултилатералном нивоу, где је партнерска сарадња са НАТО-ом од посебног значаја. Амбасадор Филиповић је посебно указао на ситуацију на Косову и Метохији у контексту једностраних мера које предузима Приштина, због којих је дијалог Београда и Приштине веома угрожен, као и на наша очекивања да се у потпуности реализује мандат Мисије КФОР-а у Покрајини, сагласно Резолуцији СБ УН 1244 и заштити српско становништво, њихова имовина и културна и историјска баштина.

На конференцији учествовали су представници министарстава спољних послова на нивоу заменика министара/државних секретара, односно помоћника министара, који се баве питањима безбедносне политике из Босне и Херцеговине, Републике Северне Македоније, Републике Србије, Републике Хрватске и Црне Горе, уз учешће представника НАТО-а и академских институција из БиХ и инострaнства.