gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 23. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра Дачића са председником Представничког дома Парламента Чешке
+ larger fontnormal font- Smaller font
2404 daccich_vondraccek_result_resultПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са председником Представничког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком.

Дачић и Вондрачек сагласили су се да две земље вежу традиционално пријатељство и блискост два народа, као и да постоји спремност да се управо на тим везама данас гради још снажнија динамика сарадње у бројним областима од обостраног интереса.

Министар Дачић је нагласио да данас постоји континуирани политички дијалог на свим нивоима, подсећајући да је прошле године обележен и значајан јубилеј – 100 година од успостављања дипломатских односа. Он је захвалио и председнику Представничког дома на подршци Чешке европским интеграцијама Србије истичући да Србија наставља са реформама у интересу грађана Србије и подизања укупног стандарда.

Министар Дачић упознао је Вондрачека са ситуацијом на Косову и Метохији и подсетио да је Приштина увела противправне мере као што су таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, као и да је донела одлуку о формирању тзв. војске Косова, што дестабилизује читав регион, поновивши да је Србија доследна у свом ставу да се сви спорови решавају дијалогом.

Председник Представничког дома Парламента Чешке Радек Вондрачек истакао је да су односи Србије и Чешке одлични, не само на политичком нивоу, већ и на привредном, као и у области науке, образовања и културе.

Вондрачек је нагласио да Чешка Република подржава Србију на путу ка ЕУ и указао да сматра да и поред предстојећих избора у ЕУ и изазова као што је Брегзит, ЕУ би требало да настави са политиком проширења, будући да је и основана на тим принципима, као и да мора водити рачуна о развоју целе Европе и њеној стабилности.