gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 13. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: "Београд добио Туниску улицу, а улица Србије већ постоји у Тунису"
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idtu13519 resultГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији отварања Туниске улице у Београду:

„Даме и господо,

Изузетна ми је част да присуствујем данашњој свечаној церемонији отварања Туниске улице у Београду.

Користим ову прилику да, пре свега, захвалим на изузетном гостопримству које ми је указано приликом посете Републици Тунис марта ове године, где сам, поред сусрета са званичницима Туниса имао изузетну част да разговарам са градоначелницом Туниса госпођом Суад Абдерахим и позовем је да посети Београд. Велико ми је задовољство што је госпођа градоначелница прихватила позив који сам том приликом упутио и што је ових дана драг гост нашег главног града.

Уз кратко подсећање на историју наших односа и сарадњу која датира од почетака формирања Покрета несврстаних, дозволите ми да се вратим још даље у историју, у време Првог светског рата, и истакнем вечиту захвалност Србије Тунису за пружено уточиште и помоћ српским војницима, рањеницима и цивилима. Захваљујући великом туниском срцу, 52.000 српских војника се опоравило и вратило на фронт да допринесе победи Савезника у рату. Остало је преко 3.700 гробова српских војника и цивила, којима је Тунис вечни дом. Србија пријатељство и помоћ никада не може и неће заборавити, уз осећање посебности веза са Тунисом.

На основу бројних, историјских веза између наше две земље и наших народа, као и сличности у спољној политици наших држава, можемо градити односе не само ближе сарадње и још већег разумевања, већ и односе стратешког партнерства.

Приликом моје посете Тунису једна улица у главном граду је добила назив Улица Србије, a откривена је и спомен-плоча српским војницима који су се искрцали у Бизерти, на чему смо неизмерно захвални нашим туниским пријатељима.

Данашња церемонија отварања Туниске улице у Београду представља израз искреног и вишедеценијског пријатељства Србије и Туниса, који су базирани на међусобном уважавању два народа и поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе.

На крају, желим да истакнем да је данашња свечаност још један доказ да управо овакве иницијативе, а посебно културне везе представљају основу укупних односа две земље и два народа, чинећи их још снажнијим и нераскидивим.

У то име, нека живи пријатељство Србије и Туниса!"