gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 13. maj 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Beograd dobio Tunisku ulicu, a ulica Srbije već postoji u Tunisu"
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idtu13519 resultGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji otvaranja Tuniske ulice u Beogradu:

„Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da prisustvujem današnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja Tuniske ulice u Beogradu.

Koristim ovu priliku da, pre svega, zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu koje mi je ukazano prilikom posete Republici Tunis marta ove godine, gde sam, pored susreta sa zvaničnicima Tunisa imao izuzetnu čast da razgovaram sa gradonačelnicom Tunisa gospođom Suad Abderahim i pozovem je da poseti Beograd. Veliko mi je zadovoljstvo što je gospođa gradonačelnica prihvatila poziv koji sam tom prilikom uputio i što je ovih dana drag gost našeg glavnog grada.

Uz kratko podsećanje na istoriju naših odnosa i saradnju koja datira od početaka formiranja Pokreta nesvrstanih, dozvolite mi da se vratim još dalje u istoriju, u vreme Prvog svetskog rata, i istaknem večitu zahvalnost Srbije Tunisu za pruženo utočište i pomoć srpskim vojnicima, ranjenicima i civilima. Zahvaljujući velikom tuniskom srcu, 52.000 srpskih vojnika se oporavilo i vratilo na front da doprinese pobedi Saveznika u ratu. Ostalo je preko 3.700 grobova srpskih vojnika i civila, kojima je Tunis večni dom. Srbija prijateljstvo i pomoć nikada ne može i neće zaboraviti, uz osećanje posebnosti veza sa Tunisom.

Na osnovu brojnih, istorijskih veza između naše dve zemlje i naših naroda, kao i sličnosti u spoljnoj politici naših država, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva.

Prilikom moje posete Tunisu jedna ulica u glavnom gradu je dobila naziv Ulica Srbije, a otkrivena je i spomen-ploča srpskim vojnicima koji su se iskrcali u Bizerti, na čemu smo neizmerno zahvalni našim tuniskim prijateljima.

Današnja ceremonija otvaranja Tuniske ulice u Beogradu predstavlja izraz iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Srbije i Tunisa, koji su bazirani na međusobnom uvažavanju dva naroda i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države.

Na kraju, želim da istaknem da je današnja svečanost još jedan dokaz da upravo ovakve inicijative, a posebno kulturne veze predstavljaju osnovu ukupnih odnosa dve zemlje i dva naroda, čineći ih još snažnijim i neraskidivim.

U to ime, neka živi prijateljstvo Srbije i Tunisa!"