gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 22. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Политичке консултације између Републике Србије и Свете Столице
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaУ Министарству спољних послова Републике Србије, у среду 22. маја 2019. године, одржане су прве политичке консултације између Министарстава спољних послова Републике Србије и Секретаријата за односе са државама Свете Столице.

Консултације су водили генерални секретар Министарства Вељко Одаловић и монсињор Антоан Камилери, подсекретар за односе са државама Свете Столице.

Током консултација констатовано је да се односи развијају на добрим и конструктивним основама. Изражена је обострана спремност за даљим јачањем и интензивирањем билатералног дијалога по низу питања од заједничког интереса на билатералној и међународној агенди.

Генерални секретар Вељко Одаловић је информисао саговорника о безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, положају српског и неалбанског становништва, као и о актуелном статусу дијалога Београда и Приштине.

Поред глобалних изазова, као што је питање миграната и избеглица, посебна пажња посвећена је и процесу евроинтеграција и питањима од значаја за регион Западног Балкана, нарочито напорима које Р. Србија и Света Столица улажу у циљу промоције мира, међуетничке толеранције и помирења у региону.