gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 23. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Одржане билатералне консултације у области безбедносне политике и мултилатерале са Републиком Словенијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
sldsrb23519У Министарству спољних послова Републике Србије одржане су билатералне консултације у области безбедносне политике и мултилатерале између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Словеније.

Делегацију Министарства спољних послова Републике Словеније предводила је Сабина Стадлер Репник, генерални директор Директората за мултилатералу, развојну сарадњу и међународно право.
На сесији посвећеној безбедносној политици, где је шеф наше делегације био в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, међу разматраним темама биле су регионална безбедност, партнерска сарадња Србије и НАТО-а, односи Словеније и НАТО-а, улога КФОР-а на КиМ, затим нови безбедносни изазови, заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика, као и контрола наоружања, разоружање, непролиферација и борба против оружја за масовно уништење.

Током сесије посвећене мултилатералним питањима, на којој је нашу делегацију предводио шеф Одсека за економску мултилатералу Александар Тасић, размењена су мишљења о приоритетима у оквиру заседања Генералне скупштине УН, реформским процесима у УН, Савету Европе, људским правима, имплементацији Агенде за одрживи развој до 2030.г. и кандидатури Србије за реизбор у Извршни савет Унеска за период 2019 – 2023.г. и другим телима УН.

Током разговора је изражено обострано задовољство сарадњом две државе на билатералном и мултилатералном плану, као и узајамна посвећеност даљем јачању сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса. Потврђена је подршка Словеније даљем процесу евроинтеграција Србије, уз показано пуно разумевање наших спољнополитичких приоритета, као и политике војне неутралности коју Република Србија доследно примењује.