gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 04. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Reforma sektora bezbednosti je kontinuiran i zahtevan proces koji uključuje angažovanje širokog spektra aktera jedne države
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konf. Klub_poslanika_jun_2019Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju Sastanka na visokom nivou o upravljanju i reformi sektora bezbednosti:

„Uvaženi predsedavajući OEBS-u, ministre Lajčak,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Čast mi je i veliko zadovoljstvo da, u svojstvu koorganizatora i domaćina, zajedno sa mojim uvaženim gostom, predsedavajućim OEBS-u i ministrom spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom, kao i sa našim partnerom i prijateljem, šefom Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Andreom Oriciom, otvorim Sastanak na visokom nivou o upravljanju i reformi sektora bezbednosti. Ovaj dvodnevni skup predstavlja još jednu dobru priliku da temeljno razmotrimo ovo važno reformsko pitanje, razmenimo nacionalna iskustva i, što je najvažnije, damo doprinos još boljem međusobnom razumevanju i unapređenju funkcionisanja institucija u bezbednosnom sektoru.

Reforma sektora bezbednosti je tema kojoj Republika Srbija pridaje veliki značaj, ne samo iz razloga što je ona bila jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-u 2015. godine, već i zato što ona predstavlja značajan segment sveobuhvatnog reformskog procesa u našem društvu, u kojem je Srbija postigla značajne rezultate.

Dozvolite da vas podsetim da je Srbija jedan od osnivača i članica OEBS-ove Grupe prijatelja reforme sektora bezbednosti od njenog osnivanja 2014. godine, kao i da je 2015. godine, u vreme našeg predsedavanja, takođe u Beogradu, održan veoma uspešan sastanak OEBS-a na tu temu. Naša aktivnost i konstantna posvećenost reformi sektora bezbednosti ukazuje na spremnost da nastavimo da ulažemo napore u promociju ovog koncepta.

Dame i gospodo,

Cilj reformi sektora bezbednosti unutar svake zemlje je uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Dobro uređen sektor bezbednosti je jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje državom u celini.

Reforma sektora bezbednosti je kontinuiran i zahtevan proces, koji uključuje angažovanje širokog spektra aktera jedne države. Taj proces podrazumeva zajedničko i sveobuhvatno delovanje vlasti, usmereno ka jedinstvenom cilju – uspostavljanju i razvoju demokratskih i održivih struktura, sposobnih da se efikasno suoče sa aktuelnim bezbednosnim izazovima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Proces bezbednosnih reformi na nacionalnom planu ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne ili vojne organe, već zahteva i angažovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenata i njegovih odbora. Značajan doprinos reformama daju organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, specijalizovani za temu bezbednosti, koji svojom stručnim znanjem potpomažu proces promena. Uloga medija je od posebnog značaja u transformaciji jednog društva.

Na međunarodnom planu, veliki broj globalnih i regionalnih organizacija daje ekspertsku podršku zainteresovanim državama u procesu reformi njihovog sektora bezbednosti. Podrška međunarodnih organizacija se ogleda u pružanju pomoći procesima razrade nacionalnih strategija i politika, izrade zakonodavstva, jačanja kontrole rada bezbednosnih struktura, poboljšanju koordinacije rada različitih organa, obrazovanja i obuka kadrova i nadgledanja ostvarenih rezultata. OEBS, kao najveći regionalni bezbednosni aranžman i platforma za dijalog država učesnica, ima brojne instrumente za sveobuhvatnu podršku procesima reforme sektora za bezbednost.

Ključni princip i preduslov za sprovođenje uspešnih i održivih reformi u jednoj zemlji je nacionalno vlasništvo nad ovim procesom. Istovremeno sam uveren da misije OEBS na terenu, kao jedna od specifičnosti i prednosti OEBS-a, treba da nastave da igraju važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama našeg regiona, kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, istakao bih da je partnerski odnos sa ovom misijom značajno doprineo rezultatima koje je moja zemlja ostvarila u oblasti reforme sektora bezbednosti.

Dame i gospodo,

Duboko verujem da su države Jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji. Kao što vam je svima dobro poznato, aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje su nedeljivi, oni ne poznaju nacionalne granice i niko samostalno sa njima ne može da se izbori. Pred svima nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički nastup, međusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koji predstavljaju opasnost za mir i stabilnost i napredak naših društava.

Istovremeno, želim da ukažem da je izgradnja efikasnih institucija i kapaciteta u bezbednosnom sektoru veoma važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za izgradnju mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju postkonfliktnih društava. Učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti je značajan segment delovanja na međunarodnoj sceni, kojem Srbija pridaje izuzetnu pažnju respektabilnim učešćem u misijama i operacijama UN i EU, sa priznatim rezultatima koje ostvaruju pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a. Napori Srbije da svoje učešće prošire sa participiranjem i u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS u Ukrajini, potvrđuje našu spremnost da delimo odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde.

Upravo iz svih navedenih razloga, želim još jednom da istaknem očekivanje da će dvodnevna debata u Beogradu pružiti priliku predstavnicima država regiona, nevladinog sektora i akademskog društva da razmene mišljenja, iskustva i naučene lekcije u procesu reforme sektora bezbednosti. Uveren sam da će ova debata dati pozitivan doprinos našim zajedničkim naporima da pronađemo najbolji put saradnje, visokog stepena razumevanja za interese i prioritete svih involviranih strana, a istovremeno i jasnu posvećenost zajedničkim ciljevima obezbeđenja trajnog mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i šire.

Na kraju bih želeo da zahvalim predsedavajućem OEBS-u, ministru Lajčaku i Slovačkoj Republici na liderskoj ulozi i naporima koje je tokom svih ovih godina uložila u promociju ovog izuzetno važnog koncepta.

Želim vam mnogo uspeha u radu.
Hvala!"