gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 06. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Političke konsultacije i mešoviti komitet za saradnju između Srbije i Švajcarske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kons. Svajcarska_2U Bernu su 05. juna 2019. godine održane političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Švajcarske. Konsultacije je sa srpske strane predvodio Nemanja Stevanović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, a domaćin mu je bila Kristina Marti Lang, zamenica državnog sekretara Ministarstva inostranih poslova Švajcarske.

U sadržajnom i prijateljskom razgovoru konstatovano je da su bilateralni odnosi dveju zemalja veoma dobri i razgranati, te da su prioriteti za buduću saradnju očuvanje dinamike političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno privlačenje novih švajcarskih investicija, saradnja u oblasti obrazovanja, inovacija, digitalizacije.

Razmenjena su mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, odnosima Srbije i Švajcarske sa Evropskom unijom i o drugim značajnim pitanjima.
1nssw6619
Švajcarska strana je upoznata sa stavovima Srbije u vezi sa stanjem na Kosovu i Metohiji i u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine.
 
Istog dana u Bernu je održano 9. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, čiji je kopredsedavajući sa srpske strane državni sekretar Nemanja Stevanović, a sa švajcarske Ervin Bolinger, šef Sektora za bilateralne odnose u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove.

Planirano je da se naredne političke konsultacije održe 2020. godine u Beogradu, a sledeće zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju 2021. godine, takođe u Beogradu.