gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 11. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Ujedinjene nacije ne prihvataju narušavanje imuniteta pripadnicima UNMIK-a“
+ larger fontnormal font- Smaller font
1106 daccich_posle-sbun1"Sednica Saveta bezbednosti o KiM je protekla u znaku najnovijeg incidenta, odnosno, napada bezbednosnih snaga Kosova na sever KiM. Kao što se i očekivalo, najveće interesovanje bilo je u vezi hapšenja i pitanja imuniteta pripadnika UNMIK-a.

Bez obzira na političke razlike, sve članice SB UN-a, uključujući i generalnog sekretara najoštrije su osudile narušavanje imuniteta pripadnika UNMIK-a.

Mnoge zemlje su još jednom istakle da je prepreka za nastavak dijaloga ukidanje taksi i veoma jasno su tražile da ih Priština odmah ukine.

Sledeća sednica će biti u oktobru. Na današnjoj sednici sam jasno pozvao međunarodnu zajednicu, članice SB i KFOR da obavljaju svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244.
Podelio sam informacije koje mi imamo - da Priština priprema napad na sever Kosova i da KFOR mora da definiše stav da li hoće ili ne da brani Srbe. Ukoliko neće, to postavlja novu političku i bezbednosnu situaciju i stvara velike probleme i taj „ratni požar" može da zahvati ceo region. Nadam se da do toga neće doći.
Srbija je spremna da nastavi dijalog i ukoliko takse budu ukinute taj dijalog ćemo nastaviti što pre.

Generalni sekretar UN-a je potpuno informisan o situaciji. I sam je istakao da je prisustvo Misije UN-a na KiM dokaz da stvari nisu rešene, a da bi Kosovo najviše volelo da ih tamo nema, kao i da im je cilj da ih oteraju odatle.

Pitanje odnosa prema pripadnicima UNMIK-a, prebijanje, maltretiranje i nepoštovanje odluke o imunitetu je nešto što Ujedinjene nacije ne prihvataju" istakao je šef srpske diplomatije nakon jučerašnje sednice Saveta bezbednosti i sastanka sa generalnim sekretarom UN-a.