gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 12. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Округли сто о развоју националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру
+ larger fontnormal font- Smaller font
file6-1.jpgАмбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра за безбедносну политику, учествовао је као један од главних говорника на Округлом столу – презентацији развоја националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру, који је организовао ISAC фонд, уз присуство амбасадора и других дипломатских представника земаља ЕУ, дипломатских мисија међународних организација, као и дипломата земаља ван ЕУ.

Скуп су отворили Милан Пајовић, председник Саветодавног одбора ISAC фонда и Никола Петровић, директор ISAC фонда, а поред амбасадора Филиповића на округлом столу су као главни говорници излагали директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране пуковник др Катарина Штрбац и повереница за заштиту равноправност Бранкица Јанковић која је изнела лична искуства и утиске као учесник недавно одржаног курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним мисијама и операцијама.

В.д. помоћника министра је указао да учешће и мултинационалним операцијама представља важан сегмент спровођења спољне политике Србије, да изузетан резултат припадника Војске Србије, Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова у мултинационалним операцијама, који је међународно признат представља драгоцено искуство, које обавезује али истовремено отвара нове потенцијале да се наша земља додатно афирмише као одговоран партнер и извозник безбедности, чиме се додатно ојачава спољнополитичка позиција земље. Указао је на додатни значај који ће нашим приоритетима дати учешће у цивилним мисијама, и представио активности на изградњи институционалних и регулаторних капацитета за упућивање у цивилне мисије, нагласивши да се све ове активности спроводе уз заједничку опредељеност, координисан наступ, међусобно разумевање, подршку и солидарност Министарстава спољних послова, Министарства одбране, Министарства за европске интеграције и других државних институција.