gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 12. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Okrugli sto o razvoju nacionalnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru
+ larger fontnormal font- Smaller font
file6-1.jpgAmbasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, učestvovao je kao jedan od glavnih govornika na Okruglom stolu – prezentaciji razvoja nacionalnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru, koji je organizovao ISAC fond, uz prisustvo ambasadora i drugih diplomatskih predstavnika zemalja EU, diplomatskih misija međunarodnih organizacija, kao i diplomata zemalja van EU.

Skup su otvorili Milan Pajović, predsednik Savetodavnog odbora ISAC fonda i Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, a pored ambasadora Filipovića na okruglom stolu su kao glavni govornici izlagali direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Ministarstva odbrane pukovnik dr Katarina Štrbac i poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković koja je iznela lična iskustva i utiske kao učesnik nedavno održanog kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama.

V.d. pomoćnika ministra je ukazao da učešće i multinacionalnim operacijama predstavlja važan segment sprovođenja spoljne politike Srbije, da izuzetan rezultat pripadnika Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova u multinacionalnim operacijama, koji je međunarodno priznat predstavlja dragoceno iskustvo, koje obavezuje ali istovremeno otvara nove potencijale da se naša zemlja dodatno afirmiše kao odgovoran partner i izvoznik bezbednosti, čime se dodatno ojačava spoljnopolitička pozicija zemlje. Ukazao je na dodatni značaj koji će našim prioritetima dati učešće u civilnim misijama, i predstavio aktivnosti na izgradnji institucionalnih i regulatornih kapaciteta za upućivanje u civilne misije, naglasivši da se sve ove aktivnosti sprovode uz zajedničku opredeljenost, koordinisan nastup, međusobno razumevanje, podršku i solidarnost Ministarstava spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva za evropske integracije i drugih državnih institucija.