gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 18. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: "Србија придаје посебну пажњу активностима Организације за црноморску економску сарадњу"
+ larger fontnormal font- Smaller font
001Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Министарској конференцији о сарадњи држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу са државама чланицама Европске уније у Бриселу:

„Поштовани председавајући,
Господине генерални секретару,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Част ми је да вам се обратим у име Републике Србије, као и у своје лично име. На почетку бих желео да захвалим нашим домаћинима, министру спољних послова Републике Бугарске Катарини Захаријевој, министру спољних послова Румуније Теодору Виорелу Мелешкануу и комесару ЕУ за животну средину, поморска питања и рибарење Кармену Вели, на одлично организованом скупу који, пре свега, потврђује интерес за унапређивање сарадње у Црноморском региону.

Као представник земље којој је један од примарних спољнополитичких циљева чланство у ЕУ, указујем да посебну пажњу као држава придајемо управо данашњем састанку. Могу слободно рећи да нас она иста уверења, принципи и визије које смо унели са собом приликом учлањења у BSEC, у великој мери одређују и као кандидата за члана ЕУ. У том контексту, желим јасно да нагласим да свеобухватна сарадња са земљама региона и шире, опредељеност за регионални економски и привредни развој, као и размена културних вредности и несметано кретање људи и капитала остају принципи и вредности за које се Република Србија снажно залаже. Интересантно је посматрати у коликој мери се циљеви и настојања две организације поклапају, а када се циљеви поклапају, онда се најчешће поклапају и изазови, или боље рећи проблеми са којима се суочавамо на путу реализације тих циљева. На срећу, на том путу нисмо сами, већ корачамо заједно са поузданим и искреним партнерима, подједнако снажно опредељеним да овај регион учинимо још бољим местом за живот.

Србија се у оквиру BSEC снажно залаже за сарадњу са другим међународним организацијама, међутим, услед посебних околности, сарадњу са ЕУ сматрамо оном од примарног значаја. Интерес је обостран, усуђујем се да кажем, јер поред географског основа који природно налаже сарадњу, равномеран и прогресивни привредни развој земаља Црноморског региона је у директном интересу земаља ЕУ појединачно, као и ЕУ као организације у целини. Посебно бих се осврнуо на развој инфраструктуре чији ефекти имају далекосежне позитивне последице и излазе ван државних граница. Задовољство ми је да обавестим присутне да Србија већ годинама уназад значајне напоре усмерава управо ка модернизацији и изградњи инфраструктуре у свим сегментима саобраћаја, укључујући и пловне путеве. Намеравамо да истрајемо у намери да модернизујемо постојећу и изградимо нову инфраструктуру, свесни да је она основа за чвршће повезивање на националном, али и на наднационалном нивоу. Поменути напори значајни су како за Србију, регион, тако и за Европу у целини. Бржи проток људи и робе даје замајац развоју привреде, а јаке привреде повлаче за собом и развој осталих друштвених вредности, стабилне стандарде, културу и олакшавају остваривање заједничких циљева земаља региона.

Даме и господо,

Речи као што су "потенцијал", "одговарајући оквир", "синергија" вероватно су најчешће коришћене у нашим обраћањима на скуповима BSEC. Мислим да смо данас на правом месту, овде у Бриселу, да ове речи претворимо у конкретне идеје, да те идеје добију своје званичне називе у виду пројеката, да пројекти добију конкретне људе који ће бити задужени за њихово спровођење и који ће нас на редовној основи о томе извештавати. Наши пријатељи из ЕУ врло добро владају таквим механизмима, а ми на том плану настојимо да што више од њих научимо и применимо. У том смислу, Србија ће настојати да, у наредном периоду, допринесе и у фази планирања и у фази реализације конкретних пројеката, кроз сарадњу са нашим бугарским и румунским партнерима, као чланицама ЕУ, а у оквиру BSEC.

Уважени учесници скупа,

Подсећам вас да у оквиру BSEC већ дуже време постоји радна група за сарадњу BSEC и ЕУ, која на јасан начин сведочи о опредељености обе стране за сарадњу. Сматрамо корисном идеју да и у оквиру ЕУ буде основана група сличног или већег капацитета, те да се сарадња у што већој мери остварује на терену и у пракси, тј. не само у канцеларијама и овако лепим салама.

У име Републике Србије и своје лично име, изражавам наду да ће овај скуп на високом нивоу бити веома успешан и плодоносан.

Хвала вам на пажњи."