gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 05. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Beogradu održan sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspU Beogradu, 2. i 3. jula 2019. godine održan je nastavak 19. sastanka Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije).

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – Bosne i Hercegovine (Adnan Hadzikapetanović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Dnevni red nastavka 19. sastanka Mešovitog komiteta obuhvatio je niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ – poput procesa zajedničke prodaje pojedinih nepokretnosti bivše SFRJ, analize imovinsko-pravnog statusa pojedinih nepokretnosti iz Aneksa B, kao i sagledavanje mogućnosti za postizanje dogovora o daljoj raspodeli diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda – uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ.
Tako, dogovorom država sukcesora, Republici Srbiji su, ovom raspodelom, dodeljeni objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju. Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od 7 godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. „novopronađene" imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B. Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Sastanak Mešovitog komiteta u Beogradu je protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije bivše SFRJ, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i donete su izuzetno značajne odluke po pojedinim pitanjima.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.