gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 08. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o nedolasku prištinske delegacije na sastanak u Sarajevu
+ larger fontnormal font- Smaller font
ids8719Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Sarajevu na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Šef srpske diplomatije izjavio je da ne razume razloge za nedolazak prištinske delegacije na današnji skup jer su uslovi njihovog učešća definisani Briselskim sporazumom.

"Nema razloga da ne učestvuju, osim ako BIH nije postupila drugačije od onoga što je do sada bila praksa u proceduri, a ne verujem da su menjali nešto u odnosu na ono što se dešavalo prethodnih godina", rekao je Dačić i naglasio da Srbija nije protiv toga da tzv. Kosovo učestvuje.

"Ali, treba da bude jasno da to pitanje ostaje kao statusno nerešeno pitanje i da je čak EU pronašla sistem, terali su da dođe do rešenja kako da Kosovo učestvuje i pronašli su ga. Ako taj način sada ne funkcioniše onda treba se vidi pod kojim uslovima će to da funkcioniše u nekom narednom periodu", dodao je on. On je podsetio da je način kako tzv. Kosovo učestvuje u regionalnim inicijativama definisan Briselskim sporazumom.

"U okviru ove inicijative odluke se donose uz saglasnost svih i Srbija se na ministarskom sastanku u Bukureštu 2014. saglasila da Kosovo učestvuje u ovoj organizaciji. Regulisan je spisak organizacija u kojima će Kosovo učestvovati sa tačno određenim načinom predstavljanja. Ako se sećate - to je zvezdica i fusnota. U čemu je onda problem, upitao je on.

"Kada je doneta odluka o regionalnom predstavljanju tadašnja predsednica Jahjaga je rekla: ''U redu zvezdica, ali zvezdica će da se istopi''. To je razlog. Neko smatra da se zvezdica istopila", kaže Dačić. On, međutim, ističe da novi dogovor nije postignut. "Ili ga imamo ili ga nemamo", rekao je ministar i napominje da ovo nije prvi put da se Priština ovako ponaša.

Dodao je da je dogovoreno i da se ne pominju države nego učesnice da bi se izašlo u susret, da Kosovo može da učestvuje, a da Srbija pri tome ne pređe liniju imajući u vidu da je to i dalje nerešen problem.
Kako je naveo, ni ispred njega ne piše Ivica Dačić, nego Beograd, nema zastava u prostorijama gde održavaju sastanci, te mu stoga nije jasno zašto Priština ne učestvuje na današnjem skupu.

Podsetio je i da je postignut dogovor da, posle BiH, Kosovo predsedava ovom inicijativom.

"Ako oni neće da predsedavaju pod uslovima pod kojima su ušli u inicijativu kako neko može da očekuje da mi učestvujemo sledeće godine na tom sastanku? Ovde se postavlja samo pitanje - da li dogovore koje postižemo, postižemo samo radi reda, a sutra ćemo da se pravimo ludi da to nismo ni dogovorili ili da bismo stabilizovali situaciju i omogućili da ovo funkcioniše.
Ovo je više pitanje demonstracije odnosa prema BIH, koja ne priznaje Kosovo i njihove pasoše, i ovo što se danas desilo ovde predstavlja još jednu potvrdu da što pre treba naći rešenje pitanja Kosova i Metohije, jer stvari neće moći da funkcionišu bez problema",  istakao je šef srpske diplomatije.