gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 08. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Став ЕУ није независно Косово и Метохија, и тога би сви требало да се придржавају
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo mspУ Министарство спољних послова Републике Србије данас је, по налогу првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, позван привремени отправник послова у Амбасади Републике Бугарске у Београду Ива Крулева ради разјашњења ситуације која је настала после иступања председника Владе Републике Бугарске Бојка Борисова у вези са једнострано проглашеном независношћу Косова и Метохије.

Још једном је истакнуто да је ова изјава премијера Борисова неприхватљива, јер није тачна, а тиче се најзначајнијег питања за сваку земљу, питања територијалног интегритета. Та изјава није у складу са очекивањима Републике Србије о пријатељским и добросуседским односима. Поновљено је да се Србија нада да се такве изјаве неће поновити убудуће. Став ЕУ није независно Косово, и тога би сви требало да се придржавају.

Поновљена је спремност Републике Србије да настави да развија и продубљује добросуседске односе са Бугарском и још једном истакнута захвалност на подршци коју Бугарска пружа нашој земљи на путу ка ЕУ.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састаће се сутра са министарком иностраних послова Бугарске Екатарином Захаријевом на Неформалном састанку министара спољних послова држава учесница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), који се, у организацији словачког председавања, одржава у Високим Татрама у Словачкој Републици.