gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 08. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Stav EU nije nezavisno Kosovo i Metohija, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo mspU Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije danas je, po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, pozvan privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu Iva Kruleva radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja predsednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije.

Još jednom je istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta. Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju.

Ponovljena je spremnost Republike Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom i još jednom istaknuta zahvalnost na podršci koju Bugarska pruža našoj zemlji na putu ka EU.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sutra sa ministarkom inostranih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom na Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država učesnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se, u organizaciji slovačkog predsedavanja, održava u Visokim Tatrama u Slovačkoj Republici.