gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
недеља, 14. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конзул Републике Србије у Солуну обишла делове Халкидикија погођене недавним невременом
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo mspКонзул-жеран Републике Србије у Солуну Драгана Глишић, по налогу првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића, обишла је јуче делове Халкидикија захваћене невременом које је погодило Грчку.

У Неос Мармаросу, које је у том делу Грчке највише погођено невременом, конзул Србије сусрео се с представником туристичке агенције Сабра који је пренео да се ситуација стабилизовала и да је обезбеђена струја и вода. Представник Сабре истакао је да је срећа да нико није страдао будући да је тај део Грчке погодио ветар ураганске јачине.

У Неа Мудањи конзул Србије обишла је здравствену установу уверивши се да нема задржаних држављана Републике Србије. Конзул Глишић састала се са шефом цивилне заштите задуженим за полуострво Касандра Х. Серитисом који је потврдио да је ситуација стабилна, и да струју и воду има 95% полуострва. Истакао је да се не очекује у наредним данима невреме такве јачине, али да ће ванредна ситуација уведена 10. јуна трајати између 15 и 20 дана, али не због опасности по људске животе, већ због одштетних захтева за имовину, возила, путева и оштећене инфраструктуре.

Највише грађана жалило се на оштећена кола. Први корак јесте да грађани контактирају своју осигуравајућу кућу која треба да пошаље вештака да процени штету на возилу. Други корак је прибављање потврде о штети, која се може добити у ватрогасној служби између Касандре и Афитоса (Kasandria, 63077 Halkidiki, tel; 0030 237 40 22 19).

Конзул Драгана Глишић разговарала је и са директором здравствене установе у којој је смештена повређена девојчица, држављанка Србије, од кога је добила уверење да је њено здравствено стање стабилно.