gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 20. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sastao se s ambasadorima država članica UN iz Istočno-evropske regionalne grupe
+ larger fontnormal font- Smaller font
Njujork 19._jul_2019Pod predsedavanjem Republike Srbije, u Njujorku je juče održan sastanak ambasadora država članica UN iz Istočno-evropske regionalne grupe (IEG) kojem je prisustvovao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar Dačić je u diskusiji sa predstavnicima IEG predstavio aktivnosti Republike Srbije u UN i informisao o nacionalnim i spoljnopolitičkim prioritetima, uz poseban osvrt na situaciju na Kosovu i Metohiji i ulogu i značaj UNMIK. Istakao je spremnost Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, ukazavši pritom na jednostrane mere Prištine koje predstavljaju prepreku za nastavak dijaloga. Podvukao je važnost partnerstava i koordinacije unutar IEG i izrazio zainteresovanost Srbije za produbljivanje prijateljskih odnosa i saradnje sa svim državama IEG.

IEG je jedna od pet regionalnih grupa u okviru UN, kojoj pripadaju 23 države članice UN (Albanija, Jermenija, Azerbejdzan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Mađarska, Severna Makedonija, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Moldavija, Rumunija, Ruska Federacija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina). Republika Srbija Grupi predsedava tokom jula 2019. godine.