gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 22. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Otvoren počasni konzulat Mađarske sa sedištem u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
pocasni konzulat_Madjarske_22._jul_2019Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom otvaranja Konzulata Mađarske sa sedištem u Beogradu

„Poštovani gospodine ambasadore Pinter,
Poštovani gospodine Selakoviću,
Poštovani gospodine ambasadore Todorov,
Poštovani gospodine Milutinoviću,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime pozdravim, poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da prisustvujete ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Mađarske u Beogradu, na čelu sa počasnim konzulom, gospodinom Nemanjom Milutinovićem.

Želim da naglasim da će otvaranje Konzulata Mađarske na čelu sa počasnim konzulom, čije konzularno područje obuhvata Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski i Podunavski okrug, kao i teritoriju Grada Beograda, dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Republike Srbije i Mađarske, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije. Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula u Beogradu unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Republike Srbije i Mađarske.

Naglasio bih da Mađarska već ima dva konzulata u Republici Srbiji, na čelu sa počasnim konzulima, i to u Nišu od 2008. i u Kragujevcu od 2018. godine, čija konzularna područja obuhvataju upravne okruge kojima pripadaju.

Želim da istaknem da su odnosi Republike Srbije i Mađarske, kako je zajednički ocenjeno, na istorijski najvišem nivou. Cenimo podršku koju Mađarska pruža evropskim integracijama Republike Srbije. Posebno želim da naglasim značaj jačanja ekonomske saradnje, kojem će doprinos dati i počasni konzul gospodin Milutinović. Trgovinsku razmenu, kao još uvek dominantan oblik bilateralne ekonomske saradnje, karakteriše stalni trend uvećanja obima. Mađarska se po obimu razmene nalazi u prvih deset najznačajnijih partnera Republike Srbije, a u izvozu je trenutno 6. spoljnotrgovinski partner Republike Srbije. Poslednjih godina se sve više razvija ekonomska saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća, investicija i kroz obostrano opredeljenje za zajedničke infrastrukturne projekte. Očekujemo nastavak mađarskih investicija u našu privredu.

Mogućnosti za unapređenje saradnje postoje, kako na političkom i privrednom planu, tako i u naučnom, kulturnom i u drugim domenima.

Gospodin Nemanja Milutinović je, u periodu od 2015. do 2017. godine, radio kao predsednik Kancelarije mađarske nacionalne trgovinske kuće u Srbiji, te uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da su bilateralni konzularni odnosi dobri, očekujemo da će prioritet aktivnosti biti unapređivanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i razvoja kulturnih i sportskih veza dve zemlje.

Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Danas, Republika Srbija ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Republici Srbiji je otvoreno preko 20 konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta i biznisa, ali ima i uglednih advokata, profesora, lekara, kulturnih radnika, kao i pripadnika drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju.

Uveren sam da će počasni konzul Mađarske u Beogradu doprineti unapređenju dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i uspostavljanju tešnjih veza i saradnje Republike Srbije sa Mađarskom.
Poštovani gospodine Milutinoviću, dozvolite mi da Vam, još jednom, poželim mnogo uspeha u radu i da vam uručim originale egzekvature.

Hvala!"