gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 03. avgust 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obraćanje ministra Dačića na ceremoniji useljavanja u stanove za izbeglice u Vrnjačkoj Banji
+ larger fontnormal font- Smaller font
v. banjaGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečanog useljavanja u stanove za izbeglice u Vrnjačkoj Banji:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Danas će biser srpskog banjskog turizma – Vrnjačka Banja, jedno od najlepših mesta koje krase Republiku Srbiju, postati jednako poznata povodom našeg okupljanja. Baš kao što ona krasi našu zemlju, tako će nju ukrasiti osmesi dvadeset porodica koje su izbegle sa prostora Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Hrvatske, a kojima ćemo danas uručiti ključeve od 20 stanova.

Vlada Republike Srbije mi je kao prvom potpredsedniku i ministru spoljnih poslova, poverila predsedavanje Komisiji za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

Kako je implementacija projekta Regionalnog stambenog programa uveliko u toku, sada već na nedeljnom nivou imam čast i veliko zadovoljstvo da učestvujem u svečanoj dodeli ključeva porodicama koje su posle više od dvadeset godina, od kraja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, dobile priliku za trajno zbrinjavanje u Republici Srbiji i na taj način, otvorivši vrata svog novog doma, zatvorile vrata svim teškim sećanjima na progon sa ognjišta, gubitke najdražih, svim stradanjima.

Zato predsedavanje ovoj Komisiji ne doživljavam, kao dužnost, već kao čast što zajedno sa vama delim radost novog početka.

U ovaj veliki projekat uključeno je mnogo institucija i ljudi. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti i predanosti danas smo ovde. Dozvolite mi da pozdravim gospodina Štefana Hudolina, predstavnika delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa. Ovaj projekat je istinski primer u kom se ogleda uzajamna podrška i saradnja između Evropske unije i Republike Srbije.

Sa zadovoljstvom upućujem pozdrav i našem dragom prijatelju Hansu Šoderu, šefu Predstavništva UNHCR-a u Srbiji. UNHCR zajedno sa OEBS-om nadgleda proces izbora korisnika koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije zajedno sa lokalnim samoupravama.

Značaj ovog projekta prepoznali su mnogi danas prisutni, te su sa nama i Vladimir Cucić – komesar za izbeglice i migracije, i Bojan Stević – državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a naš domaćin je predsednik opštine Vrnjačka Banja – Boban Djurović, kome zahvaljujem na toploj dobrodošlici.

Izgradnja stanova u Vrnjačkoj Banji deo je Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa čija je vrednost 18,6 miliona evra od kojih je 16,6 deo iz Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Ostali deo od 2 miliona je nacionalna kontribucija Republike Srbije. U okviru ovog Potprojekta gradi se 261 stan, a biće zbrinuto 1.233 porodica. Stanovi su izgrađeni i useljeni u šest od 13 opština, a u preostalima se privode kraju. Zajedno sa ovim zgradama u Vrnjačkoj Banji, u okviru Potprojekta 4 uselili smo u Arilju 15 porodica, u Zrenjaninu 11, u Loznici 30, u Kladovu 10, u Negotinu 20.

Bez podrške lokalne zajednice, teško se može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema, te je iz tog razloga važno naglasiti kakvu posebnu ulogu lokalne zajednice imaju u pružanju pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle izbeglicama u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu njihovu integraciju, uključujući i kroz Regionalni stambeni program.

Dragi prijatelji,

Sećanja se zasigurno ne mogu izbrisati, ali sam sasvim siguran da ovim danom, ovim trenutkom stvaramo nova sećanja, u kojima svi vi ovde prisutni temeljite spokoj i osećaj topline doma, zbog koje i ja osećam toplinu u srcu, jer sam svedok novih sećanja, blistavije i spokojnije budućnosti, koja će vašem potomstvu ostati kao istorija mirom protkana!

Te stoga, dragi prijatelji, bolne uspomene zamenite iskrenim osmehom i otvorite vrata budućnosti kakvu zaslužujete, a meni dozvolite da ovaj divan trenutak u srcima svih nas zabeležim i zaključim priznanjem o zahvalnosti na ukazanoj časti, zbog koje sam u prilici da zajedno sa vama stvaram lepšu budućnost i delim radost na putu ka njoj.

Hvala na pažnji i živeli!"