gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 21. август 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на церемонији свечане доделе кључева станова у Темерину
+ larger fontnormal font- Smaller font
1iddst21819Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на церемонији свечане доделе кључева станова у Темерину у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Наш пут у креирању неке боље и безбрижније будућности породицама наших сународника које су услед ратних дејстава деведесетих година прошлог века избегле са територије Хрватске и Босне и Херцеговине наставља се данас, управо овде у Темерину.

Част ми је на указаној прилици да на данашњи дан уручим кључеве станова изграђених у оквиру регионалног стамбеног програма – Потпројекат 4, за укупно двадесет породица. Тиме ћемо покушати да макар делимично надоместимо вашу бол за изгубљеним огњиштем и тако отворимо врата спокојнијој будућности за све вас.

Свестан значаја успешне реализације овог пројекта, који ће многима променити животе, моја је дужност да споменем и да се захвалим онима који су омогућили да он угледа светлост дана.
Регионални стамбени програм – Потпројекат 4, који се реализује у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и локалном самоуправом, у случају Темерина на челу са председником општине Ђуром Жигом, вредан је 18,6 милиона евра, од чега је 16,6 милиона евра донаторских средстава, док 2 милиона евра представља националну контрибуцију Републике Србије.

У оквиру овог Потпројекта предвиђено је да се изграде станови у 13 градова, а у некима од њих, као што су Ариље, Зрењанин, Лозница, Кладово, Неготин и Врњачка Бања, већ смо поделили кључеве нашим суграђанима.

Влада Републике Србије учествује у Регионалном стамбеном програму са укупно 25,3 милиона евра, при чему се највећи део средстава улаже у земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице. Такође, у оквиру наведених потпројеката обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7 хиљада избегличких породица. Укупна одобрена бесповратна средства износе 127 милиона евра.

Овај програм не би био могућ без Европске уније која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, без Развојне банке Савета Европе, која распоређује и додељује средства за наше сународнике, као ни без САД-а и других билатералних донатора, те им се стога свима дубоко захваљујем.

Након 25 година, 20 српских породица овде у Темерину има прилику да се усели у своје станове и да започне нову етапу живота корачајући ка истој оној спокојнијој будућности ка којој корачају породице из свих већ поменутих градова.

Од срца вам желим да уживате у својим новим домовима у годинама и деценијама које долазе. Да у њима славите ваше породичне празнике, рођендане и све друге срећне тренутке!

Живели и живела Србија!"