gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 30. avgust 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Iluzorno razgovarati o regionalnoj saradnji a da imate takse na robu iz Srbije i BiH“
+ larger fontnormal font- Smaller font
3008 daccich_izj1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Helsinkiju na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU i „partnera sa Zapadnog Balkana" i Turske koji je održan u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i finskog predsedavanja Evropskoj uniji.

„Ovo je bio tradicionalni sastanak u "Gimnih formatu" koji se organizuje na svakih šest meseci, ali ovoga puta je Federika Mogerini promenila format sastanka, tako da ovog puta nisu pozvane zemlje kandidati, već partneri sa Zapadnog Balkana.

To je urađeno, naravno, najpre zbog toga da bi mogli da učestvuju predstavnici Kosova i BiH. Mi smo izrazili nezadovoljstvo zbog te promene formata. Svakako imamo nameru da učestvujemo na svim sastancima u gimnih formatu, jer to su zapravo samo imena i prezimena učesnika, bez državnih obeležja, ali smatrali smo da nije bilo razloga za to da se menja format ovog sastanka.

U svakom slučaju, većina ministara iz EU je na današnjem sastanku govorila sa određenom pozitivnošću vezano za proces proširenja. Međutim sa drugi strane, sami ministri zemalja sa ZB nisu bili previše optimistični zato što očekuju odluke koje se tiču vizne liberalizacije za Kosovo, otpočinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
Ja sam izneo naš stav vezano za regionalnu stabilnost i saradnju, našu spremnost za kompromis, i još jednom sam pozvao Prištinu da ukine takse, jer je iluzorno razgovarati o regionalnoj saradnji, a da pri tom imate takse. Takođe sam podsetio da je EU bila garant Briselskog sporazuma, a više se nigde ne čuje da taj sporazum nije implementiran, tj. da glavna stavka nije ispunjena, a to je formiranje ZSO.

Ja sam reagovao i na neke izjave koje su se čule na marginama ovog sastanka, jedno od jedno od pitanja bilo je o Evroazijskoj uniji, a tu nema bilo kakvih nejasnoća i sporova u vezi sa samom EU, dakle ne radi se ni o kakvom članstvu, već o sporazumu o slobodnoj trgovini koje imamo potpisan sa velikim nizom zemalja u svetu. Deo tih zemalja je okupljen u Evroazijskoj uniji i potrebno je i da na nivou cele te teritoriju bude uspostavljen sistem slobodne trgovine sa Srbijom. Naravno, svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje posedujemo, biće detaljno ispitani, onog trenutka kada Srbija bude i pristupila EU. Srbija će sve sporazume o slobodnoj trgovini morati da usaglasi sa EU, tj. neće moći samostalno da ima takve sporazume sa zemljama. Međutim, mi ne govorimo o izvesnoj, skoroj budućnosti Srbije u EU i niko nema prava da kritikuje Srbiju što trenutno radi na svojim interesima.

Takođe, kada je reč o povlačenju priznanja, postavio sam pitanje da li će Kosovo neće prestati da lobira za svoje interese i da lobira za nezavisnost. Istakao sam činjenicu da od kad su počeli Briselski pregovori, više od 25 zemalja je priznalo Kosovo, i da se mi nismo bunili, a oni se sada bune. Ali ne sme se dovoditi u relaciju povlačenje priznanja sa ukidanjem taksi. To ne može da bude uslov za ukidanje taksi.

Da rezimiramo, današnji sastanak je bio koristan mada nije doneo nikakve novosti ni nove poruke prema Srbiji. Veoma pozitivno je o Srbiji govorio mađarski ministar Sijarto, dok nisu svi ministri učestvovali na današnjem sastanku, kao na primer ministar Španije, koji nije uzeo učešće baš zbog promene formata sastanka.

Dakle, dobre poruke za nas sa samog sastanka, a to je da oni računaju na Zapadni Balkan, ali od toga pa dok to postane skora budućnost je dalek put koji se nadam da ćemo preći" izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanka u Helsinkiju.