gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 09. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Заједничким напорима пронаћи најбољи пут сарадње у обезбеђивању трајног мира на простору ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
0909 daccich_pok2Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Конференцији ОЕБС-а на високом нивоу "Preventing Conflicts, Sustaining Peace and Promoting Comprehensive Security for All" која се одржава у Братислави:

„Уважени председавајући ОЕБС-у, министре Лајчак,
Поштовани генерални секретару,
Екселенције,
Даме и господо,

Изузетна ми је част да, на позив председавајућег ОЕБС-у и мог драгог колеге министра Лајчака, имам прилику да вам се обратим на отварању овог значајног скупа. Пре само три месеца, министар Лајчак и ја смо заједнички отворили Регионалну конференцију о управљању и реформи сектора безбедности у Југоисточној Европи, на којој су експерти из тог дела света имали прилику да у Београду размене мишљења и позитивна искуства стечена у овом процесу. Надам се да ће резултати београдског састанка допринети успеху ове конференције.

Искористио бих прилику да вас подсетим да је Србија један од оснивача и чланица ОЕБС-ове Групе пријатеља управљања и реформе сектора безбедности од њеног оснивања 2014. године. Као председавајући ОЕБС-у 2015. године, ово питање уврстили смо међу своје приоритете и организовали успешну конференцију у Београду на ту тему. Наша активност и константна посвећеност реформи сектора безбедности указује на спремност да наставимо да улажемо напоре у промоцију овог концепта, јер дубоко верујемо да је уређен сектор безбедности један од најважнијих елемената за добро управљање државом у целини.

Даме и господо,

Реформа сектора безбедности је тема која, у комплексном безбедносном окружењу на глобалном плану, све више добија на значају. Растући безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо, а посебно они који су транс-националног карактера, захтевају свеобухватан одговор безбедносног сектора како на националном, тако и на регионалном и глобалном плану. Полазећи од чињенице да су актуелни безбедносни изазови и претње недељиви и да не познају националне границе, уверен сам да је приоритетан задатак свих нас да осмислимо и реализујемо заједнички наступ, међусобну координацију у што ефикаснијем супротстављању феноменима који представљају опасност за мир, стабилност и напредак наших друштава. Предуслов за заједничке активности, које би допринеле изградњи мира и стабилности на регионалном и глобалном плану, је на првом месту стварање ефикасних и поузданих националних безбедносних сектора.

Јачање способности националних безбедносних сектора за ефикасно реаговање на изазове попут тероризма и насилног екстремизма, транс-националног организованог криминала, трговине људима и наркотицима, као и на изазове на плану сајбер безбедности, тражи посвећеност, упорност и решеност свих релевантних актера друштва. Кључни елементи за успех у овом подухвату су национално власништво над процесом реформе и свеобухватан приступ и сарадња представника државних институција, цивилног друштва, академске заједнице и медија.

Дубоко сам уверен да ОЕБС, као регионална безбедносна организација и платформа за дијалог држава учесница и партнера за сарадњу, поседује огроман потенцијал да обезбеди инклузиван и холистички приступ процесу управљања и реформе сектора безбедности. Поред принципа и обавеза које су преузеле државе учеснице ОЕБС-а и који представљају квалитетан оквир за промоцију и спровођење концепта реформе сектора безбедности, Организација поседује и компаративну предност у виду мисија на терену, које пружају значајну подршку државама учесницама у многим сегментима реформи, попут реформе полиције и правосуђа, јачања капацитета за борбу против тероризма, борбу против корупције и управљање границама. Активности мисија обухватају и помоћ државама у процесима креирања националних стратегија и политика, унапређења законодавних оквира, јачања контроле рада безбедносних структура, побољшања координације рада различитих органа, образовања и обуке кадрова и надгледања остварених резултата.

Из дугогодишњег искуства у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, која траје готово две деценије, сматрам да мисије ОЕБС-а на терену треба да наставе да играју значајну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у државама учесницама кроз подршку институцијама у реформском процесу, водећи при томе рачуна о специфичним потребама сваке државе. Кључни принцип и предуслов у овом процесу је национално власништво над процесом реформи, као и неговање партнерског односа државе домаћина и присуства ОЕБС-а.

У Републици Србији, управљање и реформа сектора безбедности представља важан сегмент свеобухватних реформских процеса у друштву. Ова реформа за циљ има успостављање и развој безбедносног система који омогућава мир, стабилност и просперитет наше државе и њених грађана и гарантује поштовање људских права и владавину права.

Даме и господо,

Уверен сам да веома важан допринос заједничкој одговорности за успостављање и очување мира и стабилности на ширим глобалним подручјима и изградњу пост-конфликтних друштава представља учешће у мултинационалним операцијама очувања мира и стабилности. Србија придаје изузетан значај учешћу у мисијама и операцијама УН-а и ЕУ, у којима припадници Министарства одбране, Војске Србије и МУП-а добијају признања. Напори Србије да повећа своје учешће у цивилним мисијама, као што је Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини, потврђује нашу спремност да делимо одговорност и терет у изградњи мира и стабилности свуда где је то потребно, поштујући међународно право и признате универзалне стандарде.

Даме и господо

Очекујем да ће предстојећа дводневна дебата дати позитиван допринос нашим заједничким напорима да пронађемо најбољи пут сарадње, у циљу јачања свеобухватне безбедности и обезбеђења трајног мира и стабилности на простору ОЕБС-а.

Дозволите ми да још једном захвалим председавајућем ОЕБС-у, министру Лајчаку и словачком председавању на организацији ове значајне конференције, као и на лидерској улози и напорима које су током свих ових година уложили у промоцију концепта реформе сектора безбедности.

Желим вам много успеха у раду."