gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 09. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић састао се са председавајућим Међународној алијанси за сећање на холокауст Жоржем Сантером
+ larger fontnormal font- Smaller font
IHRA 2Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић примио је данас у радну посету председавајућег Међународној алијанси за сећање на холокауст (IHRA), луксембуршког амбасадора Жоржа Сантера са сарадницима.

У интерактивном и пријатељском разговору позитивно је оцењено интензивирање сарадње између Србије и Алијансе, које се огледа кроз израду правног оквира који треба да уреди и омогући наше активније деловање у области образовања, сећања и истраживања холокауста. Заједнички је констатована важност обележавања и заштите на одговарајући начин свих места страдања јеврејског и других народа током Другог светског рата на територији Србије, при чему су посебно издвојени Старо сајмиште и Топовске шупе у Београду.

Поздрављено је активно постављање делегације Републике Србије при IHRA и учешће на пленарном састанку у јуну, као и на прошлонедељним преговорима за израду политичке Декларације за обележавање 75. годишњице ослобођења Аушвица и 20. годишњице усвајања Стокхолмске декларације која представља основ рада Алијансе. Договорене су даље активности, при чему треба нарочито издвојити представљање извештаја Србије и презентацију стања Старог сајмишта и Топовских шупа на пленарном састанку у децембру, односно учешће на пригодним свечаностима и конференцијама током наредне године.