gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 09. septembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović sastao se sa predsedavajućim Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust Žoržem Santerom
+ larger fontnormal font- Smaller font
IHRA 2Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović primio je danas u radnu posetu predsedavajućeg Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA), luksemburškog ambasadora Žorža Santera sa saradnicima.

U interaktivnom i prijateljskom razgovoru pozitivno je ocenjeno intenziviranje saradnje između Srbije i Alijanse, koje se ogleda kroz izradu pravnog okvira koji treba da uredi i omogući naše aktivnije delovanje u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja holokausta. Zajednički je konstatovana važnost obeležavanja i zaštite na odgovarajući način svih mesta stradanja jevrejskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, pri čemu su posebno izdvojeni Staro sajmište i Topovske šupe u Beogradu.

Pozdravljeno je aktivno postavljanje delegacije Republike Srbije pri IHRA i učešće na plenarnom sastanku u junu, kao i na prošlonedeljnim pregovorima za izradu političke Deklaracije za obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica i 20. godišnjice usvajanja Stokholmske deklaracije koja predstavlja osnov rada Alijanse. Dogovorene su dalje aktivnosti, pri čemu treba naročito izdvojiti predstavljanje izveštaja Srbije i prezentaciju stanja Starog sajmišta i Topovskih šupa na plenarnom sastanku u decembru, odnosno učešće na prigodnim svečanostima i konferencijama tokom naredne godine.