gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 10. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Одлука хрватских органа да забрани улазак делегацији Министарства одбране и Војске Србије у супротности је са основним начелима модерне Европе
+ larger fontnormal font- Smaller font
msp -_zgradaМинистарство спољних послова Републике Србије, поводом саопштења Министарства спољних и европских послова Хрватске, саопштава да је амбасадорка Србије у Загребу имала заказан састанак на иницијативу Министарства спољних послова Србије како би предала протестну ноту. Представници хрватског министарства одбили су да приме ноту Србије, желећи да уруче своју ноту, коју је амбасадорка Србије одбила да прими.

Министарство спољних послова Републике Србије сматра да поступак Министарства унутрашњих послова Хрватске да забрани улазак и боравак делегацији Министарства одбране и Војске Србије, а коме је претходио претрес ствари чланова делегације, и који је образложен недостатком одговарајуће документације којом би се оправдала сврха и услови боравка, најблаже речено, није основан. Делегација Министарства одбране и Војске Србије била је најављена надлежним органима Хрватске, наводи се у ноти.

Министарство спољних послова Србије наглашава да је оваква одлука у супротности са основним начелима модерне Европе, која предвиђа слободу кретања људи, право на очување верске и националне баштине, као и одавања поштовања невино страдалим припадницима једног народа.

Министарство спољних послова Србије још једном указује да „непримерених поступака" нити реакција од стране „српског политичког вођства" није било. Подсећамо да председник Србије Александар Вучић није желео да коментарише коментаре хрватског врха који су уследили након поступка хрватских органа. Република Србија остаје посвећена унапређењу стабилности региона и добросуседским односима и сматра да се они могу постићи суштинским разговорима, а не путем медија.