gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 13. septembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je spremna da na različite načine doprinese jačanju i sprovođenju zacrtanih prioriteta i ciljeva Uneska
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Odri_AzuleGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju Međunarodnog konsultativnog sastanka u oblasti medijske i informacione pismenosti koji se održava danas u Beogradu:

„Uvažena madam Azule, generalna direktorko Uneska,
Uvaženi ministri,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

U ime Vlade Republike Srbije želeo bih da pozdravim ovaj značajan skup, Međunarodni konsultativni sastanak u oblasti medijske i informacione pismenosti, koji organizuje Republika Srbija u partnerstvu sa Uneskom. Imam izuzetnu čast i ogromno zadovoljstvo da pozdravim generalnu direktorku Uneska, gđu Odri Azule, koja je po prvi put u Republici Srbiji u ovom svojstvu. Poželeo bih Vam, ovim povodom, toplu dobrodošlicu i izrazio iskrenu zahvalnost zbog posete Srbiji i što ste svojim učešćem uveličali ovaj važan skup.

Današnji događaj svedoči o posvećenosti Srbije mandatu i vrednostima Uneska, kao i naše opredeljenosti da budemo snažan partner u sprovođenju Uneskovih globalnih prioriteta i strateških i programskih ciljeva. Republika Srbija ulaže kontinuirane napore da široko razgrana saradnju sa Uneskom i pruži podršku intelektualnom autoritetu i raznovrsnoj ekspertizi Organizacije, posebno u kontekstu novog globalnog razvoja i Agende 2030.

Uveren sam da svet ne može postati bolji bez zaštite i jačanja saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i komunikacija i informacija, u čemu je Unesko ključan akter na globalnom nivou. Srbija pridaje izuzetan značaj aktivnostima Uneska na planu zaštite materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, prirodnog i dokumentarnog nasleđa, kao i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, i snažno podržava prioritete Uneska – Afriku i rodnu ravnopravnost, kao i mlade, obrazovanje i kulturu.

Očekujemo da će ova poseta generalne direktorke Uneska doprineti daljem intenziviranju i diversifikaciji saradnje Republike Srbije i Uneska u svim oblastima. Republika Srbija je spremna da na različite načine doprinese jačanju i sprovođenju zacrtanih prioriteta i ciljeva Organizacije.

Medijska i informaciona pismenost, kao krovna tema našeg skupa, podrazumeva upravo veštine i znanja koja omogućuju svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog društva na odgovoran način prema sebi i prema drugima. To su veštine koje razvijaju kritičko razmišljanje, odgovorno ponašanje u javnom medijskom prostoru, borbu protiv stereotipa, rasizma, govora mržnje, diskriminacije. Medijska i informaciona pismenost postaje pismenost za život u digitalnom dobu, u trenutku kada svi težimo osnaživanju građana da odgovore na socijalne, ekonomske i ekološke izazove i aktivno doprinesu sveukupnom napretku naših društava.

Možemo konstatovati da je današnji događaj i priznanje Uneskovom liderstvu i viziji u oblastima koje mogu da transformišu i unaprede kvalitet života ljudi i društava, ali i dovedu do održivog mira, tolerancije i međusobnog razumevanja. Ovo se posebno odnosi na mlade generacije, jer na mladima svet ostaje.

U savremenom svetu globalizacije i digitalizacije, kada se čini da je sve na dohvat ruke, suočeni smo, paradoksalno, sa porastom sukoba i nerazumevanja, ekstremizma, diskriminacije. Polazeći od toga da neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe, važno je dodatnu pažnju posvetiti pismenosti i obrazovanju kao prevenciji svakog oblika netolerancije. Zato je misija Uneska danas značajnija nego ikada pre, na nacionalnom i globalnom nivou.

Zahvalni smo Unesku što je prepoznao ideju da se preispita i unapredi relevantni nastavni plan i program za nastavnike, kao ključni resurs i alatka za razvijanje informacionog, komunikacionog i tehnološkog pejzaža.

Nadamo se da će zaključci skupa, kao rezultat intenzivnog rada 30 stručnjaka iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija, uspešno doprineti pripremi „Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost", a potom i ažuriranju priručnika o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Republika Srbija će nastaviti da se, zajedno sa generalnom direktorkom Uneska i svim državama članicama, zalaže za ostvarenje plemenitih vrednosti i ciljeva Uneska od civilizacijskog značaja, ne samo u domenu obrazovanja i komunikacija, već i nauke i kulture, imajući u vidu njihov izvanredan potencijal u ostvarenju pozitivne vizije sveta na putu ka sveobuhvatnom i trajnom miru.

Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Dajem reč generalnoj direktorki Uneska, madam Odri Azule, i želim vam uspešan nastavak skupa.

Hvala!"