gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 13. septembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: "Poseta generalne direktorke Uneska veoma značajna za Republiku Srbiju"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Daci Azule Beograd 2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nakon obraćanja na otvaranju Međunarodnog konsultativnog sastanka u oblasti medijske i informacione pismenosti, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Republika Srbija domaćin takvog jednog skupa koji je organizovan zajedno sa Uneskom.
Naglasio je da upravo tim povodom generalna direktorka Uneska Odri Azule prvi put je u poseti našoj zemlji, što je za Srbiju velika čast i zadovoljstvo.

Istakao je da je Srbija podržala njenu kandidaturu i izbor, kao i da mu je veoma drago što je prihvatila poziv da poseti Srbiju. Ministar je ocenio da će poseta direktorke Uneska biti dodatni podsticaj za dalji, zajednički, rad u ostvarivanju ciljeva ove Organizacije.

„Ovaj značajan međunarodni skup, realizovan u bliskoj saradnji resora spoljnih poslova, kulture i informisanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je pokazao čvrstu privrženost Srbije vrednostima i mandatu Uneska, i spremnost da, na različite načine, doprinesemo sprovođenju globalnih prioriteta, strateških ciljeva i programskih aktivnosti ove Organizacije, o čemu je bilo reč i sa mojom uvaženom sagovornicom.

Naše zajedničko istupanje na ministarskom panelu, ukazuje na važnost pitanja medijske i informacione pismenosti u Srbiji i na međunarodnom planu. Srbija odgovorna i pouzdana članica Uneska, kao specijalizovane agencije UN-a koju kolokvijalno zovu i „intelektualnom granom" sistema UN-a.

Želimo da u narednom periodu što bliže i uspešnije sarađujemo sa Uneskom u kontekstu mandata Organizacije, kao i Agende održivog razvoja 2030.

Potvrđena je obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje saradnje, ne samo na planu zaštite kulturne baštine što je za Srbiju od izuzetnog značaja zbog spomenika na Listi svetske baštine u opasnosti, već i u svim oblastima u nadležnosti Uneska. Posebno sam ukazao pohvalio i istakao značaj senzibiliteta i posvećenosti koju madam Azule pokazuje upravo kada je reč o pitanju zaštite ugroženog kulturnog nasleđa.

Svoj angažman u okviru Uneska Srbija je pokazala i kroz četvorogodišnje članstvo u Izvršnom savetu organizacije, čiji je aktuelni potpredsedavajući. Zbog toga, kako sam i obavestio madam Azule, da je Srbija je odlučila da se kandiduje za reizbor u ovo važno telo, u mandatu 2019-2023. godine, kako bi nastavila da daje aktivan doprinos radu ove važne organizacije.

Učestvovaću na Generalnoj konferenciji Uneska i mi ćemo tada nastaviti razgovore. Poseta generalne direktorke Uneska je bila prilika i za njen susret sa najvišim zvaničnima naše zemlje, predsednikom Republike i predsednicom Vlade ali i sa mladima, naučnicama i umetnicima", rekao je šef srpske diplomatije na izjavama za medije sa generalnom direktorkom Uneska.

Generalna direktorka Uneska Odri Azule zahvalila je Srbiji na svim anagažmanima oko realizacije mandata vezanog za kulturu, nauku obrazovanje, komunikacije i inforamcije, kao i na organizaciji skupa zahvaljujući kome će se obnoviti agenda obrazovanja.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informatičku pismenost. Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu, a samim tim i snagu demokratiji.

Dodala je da je sa čelnicima Srbije – predsednikom Akeksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od sveskog značaja – obrazovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrisjke revolucije.

„Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji, kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, obrazovanju žena, devojcica i naučnom obrazovanju."

Na kraju zajedničkih izjava za medije, ministar Dačić je uručio direktorki Uneska uramljenu reprodukciju strane Miroslavljevog jevanđelja koju je Srbija prvo upisala na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine.