gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 04. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Редовне политичке консултације Србије и Кореје
+ larger fontnormal font- Smaller font
1Редовне политичке консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Републике Кореје одржане су у Београду. Делегацију Републике Србије предводила је помоћник министра за билатералну сарадњу, амбасадор Татјана Цонић, а корејску заменик министра за политичке послове Републике Кореје Јун Сунгу.

Током консултација размењена су мишљења о стању и перспективи укупних билатералних односа две земље. Изражено је посебно задовољство поводом узлазног тренда развоја укупне сарадње и посебно интензивирања дијалога на високом политичком нивоу. У том смислу, посебно је наглашен значај посете министра иностраних послова Републике Кореје Ганг Гјонг – Хва Србији, која је реализована у јуну. Изражена је спремност за даљи развој односа у свим областима, посебно у светлу значајног јубилеја – 30. годишњице од успостављања дипломатских односа две земље, 27. децембра 2019. године.

Корејска страна је информисана о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, као и застоју у дијалогу Београда и Приштине изазваним једностраним нецивилизацијским поступцима ПИС у Приштини. Пренето је очекивање наше стране да ће Република Кореја наставити да се поставља умерено и уздржано у вези са питањем КиМ, до постизања обострано прихватљивог решења путем дијалога између Београда и Приштине.
Обострано је констатовано постојање значајних потенцијала за даљи развој економске сарадње, посебно на пољу инвестиција, као и интерес за веће присуство корејских компанија у Србији. Посебно је наглашен значај даљег јачања и до сада успешне билатералне сарадње у ИТ сектору, области e-government и процесу дигитализације.

Помоћник министра спољних послова, амбасадор Татјана Цонић, је поновила подршку процесу смиривања тензија и отопљавања односа на Корејском полуострву, уз поштовање свих релевантних резолуција Савета безбедности Уједињених нација, у правцу денуклеаризације и постизања пуне стабилности у региону.

Заменик министра за политичке послове Сун је потврдио да ће Република Кореја задржати уздржан став по питању Косова и Метохије, пружајући пуну подршку дијалогу између Београда и Приштине.