gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 04. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Добри билатерални односи Србије и Републике Кореје
+ larger fontnormal font- Smaller font
 -__Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас делегацију Министарства иностраних послова Републике Кореје, која на челу са замеником министра за политичке послове Јун Сунгуом борави у посети Републици Србији 3. и 4. октобра ради одржавања редовних политичких консултација између два министарства.

У разговору је обострано констатовано задовољство поводом узлазног тренда развоја укупних односа између две земље, те интензивирања дијалога и размене посета на високом политичком нивоу. С тим у вези, посебно је наглашен значај посете Србији министарке иностраних послова Кореје Ганг Гјонг Хва у јуну 2019, која је дала значајан подстицај даљем развоју билатералне сарадње. Корејска страна је изразила очекивање да ће, на раније упућени позив министарке Ганг, шеф српске дипломатије Ивица Дачић ускоро учинити узвратну посету Кореји.

Обе стране су потврдиле спремност за даљи развој односа у свим областима, посебно у светлу значајног јубилеја – 30. годишњице од успостављања дипломатских односа две земље, 27. децембра 2019. године.

Оцењено је да постоје значајни потенцијали за даљи развој економске сарадње, посебно у области инвестиција, ИТ сектора и дигитализације.

Министар Дачић је упознао корејску страну са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији и разлозима застоја у дијалогу Београда и Приштине. Пренето је очекивање даљег умереног и уздржаног постављања Кореје у вези са питањем КиМ, до постизања обострано прихватљивог решења путем дијалога између Београда и Приштине.

Истовремено, министар спољних послова Србије је поновио подршку процесу смиривања тензија и отопљавања односа на Корејском полуострву, уз поштовање свих релевантних резолуција Савета безбедности Уједињених нација, у правцу денуклеаризације и постизања пуне стабилности у региону.