gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 04. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dobri bilateralni odnosi Srbije i Republike Koreje
+ larger fontnormal font- Smaller font
 -__Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas delegaciju Ministarstva inostranih poslova Republike Koreje, koja na čelu sa zamenikom ministra za političke poslove Jun Sunguom boravi u poseti Republici Srbiji 3. i 4. oktobra radi održavanja redovnih političkih konsultacija između dva ministarstva.

U razgovoru je obostrano konstatovano zadovoljstvo povodom uzlaznog trenda razvoja ukupnih odnosa između dve zemlje, te intenziviranja dijaloga i razmene poseta na visokom političkom nivou. S tim u vezi, posebno je naglašen značaj posete Srbiji ministarke inostranih poslova Koreje Gang Gjong Hva u junu 2019, koja je dala značajan podsticaj daljem razvoju bilateralne saradnje. Korejska strana je izrazila očekivanje da će, na ranije upućeni poziv ministarke Gang, šef srpske diplomatije Ivica Dačić uskoro učiniti uzvratnu posetu Koreji.

Obe strane su potvrdile spremnost za dalji razvoj odnosa u svim oblastima, posebno u svetlu značajnog jubileja – 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, 27. decembra 2019. godine.

Ocenjeno je da postoje značajni potencijali za dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno u oblasti investicija, IT sektora i digitalizacije.

Ministar Dačić je upoznao korejsku stranu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji i razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine. Preneto je očekivanje daljeg umerenog i uzdržanog postavljanja Koreje u vezi sa pitanjem KiM, do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije je ponovio podršku procesu smirivanja tenzija i otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pravcu denuklearizacije i postizanja pune stabilnosti u regionu.