gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 07. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
На Српском економском самиту изнета виђења и предлози за унапређење економије и квалитета живота грађана Србије и региона
+ larger fontnormal font- Smaller font
19. ekonomski_samitУводно излагање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на 19. српском економском самиту:


„Даме и господо,
Уважени гости и учесници скупа,

Дозволите да вам пожелим добродошлицу и уједно захвалим нашем домаћину за добру организацију скупа који има за циљ да размотри актуелне теме од великог значаја не само за Србију, већ и за цео регион западног Балкана.

Као што и сами можете да закључите на основу агенде, на овогодишњем састанку разматраће се бројне теме од значаја за развој Србије и региона. Као члан Владе Србије, у својству њеног првог потпредседника и министра спољних послова, желео бих да истакнем да су економски раст и макроекономска стабилност уз пуно поштовање принципа одрживог развоја, један од кључних, ако не и најзначајнији приоритет Владе Србије. У том смислу, отворени смо за све облике сарадње који би унапредили економију Србије и региона. Истрајавањем на структурним реформама, стабилној фискалној политици и промоцији инвестиција, Влада Србије настоји да одржи и унапреди квалитетно и привлачно пословно окружење које ће стимулисати, како иностране, тако и домаће компаније да инвестирају у пројекте у Србији. Поменуто, као и бројне друге мере Владе, водиће ка јачању економских перформанси, повећању извоза, као и смањењу јавног дуга земље. Паралелно са тим, значајни напори улажу се у осавремењивање и поједностављење система управљања на свим нивоима државне управе увођењем дигитализације како би привредни субјекти што лакше обављали своје делатности.

Као министар спољних послова, могу да истакнем да се Србија и кроз свој спољнополитички наступ континуирано доказује као поуздан партнер и фактор мира, стабилности и сарадње у региону што је, сматрам, неизоставан услов за економски просперитет било које земље или региона. У том контексту, Србија у оквиру процеса регионалне сарадње и европских интеграција остаје доследна европским вредностима и стандардима, као и унапређењу целокупне сарадње, нарочито у региону западног Балкана и југоисточне Европе. Такође, укључивањем у пројекте од регионалног и глобалног значаја попут иницијативе „Појас и пут", али и друге форме економске интеграције, жели да допринесе још бољем умрежавању са партнерима који деле њене вредности и циљеве. Кроз сарадњу, како са другим земљама, тако и са међународним организацијама и регионалним иницијативама, Србија даје свој допринос глобалној стабилности и најзначајнијим глобалним пројектима попут Агенде одрживог развоја УН-a до 2030. године.

Актуелна економско-политичка ситуација у свету представља значајан изазов за развој и стабилност већине земаља света, па тако и Србије, која улаже додатне напоре у обезбеђивању адекватног пословног окружења које би пружило основу за привредни раст, запошљавање и просперитет. Економске нестабилности, војни сукоби, природне непогоде и мигрантска криза су само неки од фактора које морамо узети у обзир када разговарамо о будућим стратегијама, које поред модалитета за превазилажење ових потешкоћа, треба да садрже и конкретне идеје за решавање ових питања на глобалном и локалном нивоу.

Ова два дана конференције биће прилика да нам проминентне личности из земље и иностранства, јавног и приватног сектора изнесу своја виђења и предлоге за унапређење економије и самим тим квалитета живота грађана Србије и региона. Охрабрујем све учеснике да својом стручношћу и креативношћу допринесу овом циљу.

Свим учесницима бих још једном пожелео добродошлицу и пуно успеха у раду.

Хвала вам на пажњи."