gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 07. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Na Srpskom ekonomskom samitu izneta viđenja i predlozi za unapređenje ekonomije i kvaliteta života građana Srbije i regiona
+ larger fontnormal font- Smaller font
19. ekonomski_samitUvodno izlaganje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 19. srpskom ekonomskom samitu:


„Dame i gospodo,
Uvaženi gosti i učesnici skupa,

Dozvolite da vam poželim dobrodošlicu i ujedno zahvalim našem domaćinu za dobru organizaciju skupa koji ima za cilj da razmotri aktuelne teme od velikog značaja ne samo za Srbiju, već i za ceo region zapadnog Balkana.

Kao što i sami možete da zaključite na osnovu agende, na ovogodišnjem sastanku razmatraće se brojne teme od značaja za razvoj Srbije i regiona. Kao član Vlade Srbije, u svojstvu njenog prvog potpredsednika i ministra spoljnih poslova, želeo bih da istaknem da su ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, jedan od ključnih, ako ne i najznačajniji prioritet Vlade Srbije. U tom smislu, otvoreni smo za sve oblike saradnje koji bi unapredili ekonomiju Srbije i regiona. Istrajavanjem na strukturnim reformama, stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, Vlada Srbije nastoji da održi i unapredi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati, kako inostrane, tako i domaće kompanije da investiraju u projekte u Srbiji. Pomenuto, kao i brojne druge mere Vlade, vodiće ka jačanju ekonomskih performansi, povećanju izvoza, kao i smanjenju javnog duga zemlje. Paralelno sa tim, značajni napori ulažu se u osavremenjivanje i pojednostavljenje sistema upravljanja na svim nivoima državne uprave uvođenjem digitalizacije kako bi privredni subjekti što lakše obavljali svoje delatnosti.

Kao ministar spoljnih poslova, mogu da istaknem da se Srbija i kroz svoj spoljnopolitički nastup kontinuirano dokazuje kao pouzdan partner i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu što je, smatram, neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona. U tom kontekstu, Srbija u okviru procesa regionalne saradnje i evropskih integracija ostaje dosledna evropskim vrednostima i standardima, kao i unapređenju celokupne saradnje, naročito u regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. Takođe, uključivanjem u projekte od regionalnog i globalnog značaja poput inicijative „Pojas i put", ali i druge forme ekonomske integracije, želi da doprinese još boljem umrežavanju sa partnerima koji dele njene vrednosti i ciljeve. Kroz saradnju, kako sa drugim zemljama, tako i sa međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje svoj doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN-a do 2030. godine.

Aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemalja sveta, pa tako i Srbije, koja ulaže dodatne napore u obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast, zapošljavanje i prosperitet. Ekonomske nestabilnosti, vojni sukobi, prirodne nepogode i migrantska kriza su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou.

Ova dva dana konferencije biće prilika da nam prominentne ličnosti iz zemlje i inostranstva, javnog i privatnog sektora iznesu svoja viđenja i predloge za unapređenje ekonomije i samim tim kvaliteta života građana Srbije i regiona. Ohrabrujem sve učesnike da svojom stručnošću i kreativnošću doprinesu ovom cilju.

Svim učesnicima bih još jednom poželeo dobrodošlicu i puno uspeha u radu.

Hvala vam na pažnji."