gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 08. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović učestvovao na Drugoj konferenciji Minskog foruma za dijalog
+ larger fontnormal font- Smaller font
Branimir MinskVršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je na Drugoj konferenciji Minskog foruma za dijalog o evropskoj bezbednosti, koja je održana u Minsku 7. i 8. oktobra 2019.godine.

Učestvujući na trećem plenarnom delu Konferencije ambasador Filipović ukazao je na prioritete spoljne i bezbednosne politike Srbije, posebno naglašavajući doprinos Srbije regionalnom miru i stabilnosti, kao osnovnom uslovu za ukupan napredak regiona i nastojanje da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom uz međusobno razumevanje i traženje zajedničkih interesa. Naglasio je opredeljenje Srbije, koje se sprovodi u spoljnopolitičkom nastupu, da se odnosi između balkanskih zemalja zasnivaju na miru, stabilnosti i međusobnom uvažavanju, kao i da se svaki zajednički dogovor u dobroj veri ispuni i donese konkretne rezulate značajne za sve ljude u regionu, što je sve od krupnog značaja za ukupnu evropsku bezbednost i stabilnost.

Pošto je ovaj deo plenarne sednice bio posvećen i kontroli naoružanja kao bitnom uslovu stabilnosti, ambasador Filipović je ukazao na primenu Podregionalnog sporazuma (kao delu Dejtonskog sporazuma) koji strane više od 20 godina veoma uspešno primenjuju, uz smanjenje svih kategorija naoružanja ispod limita i visok stepen saradnje i međusobnog poverenja. Takođe, ukazao je i na doprinos Srbije u kontroli lakog i streljačkog naoružanja, kao i na činjenicu da Srbija prema izveštajima renomirane organizacije „Small Arms Survay" iz Ženeve, već više godina deli jedno od prvih pet mesta u svetu po transparentnosti prometa ovog naoružanja.

Forum se sastojao iz pet plenarnih zasedanja tokom oba dana skupa koja su se odnosila na modalitete suzbijanja konfrontacije na evropskom kontinentu, kooperativnu bezbednost, propagandu i kontrapropagandu i mogućnost zajedničkih pravila novinskog izveštavanja, kontrolu naoružanja, odnose EU i Evroazijske ekonomske unije. Održano je posebno plenarno zasedanje na najvišem nivou posvećeno temi pronalaženja agende za mir i saradnju u Evropi, na kojoj je govorio predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Minski dijalog je iniciran početkom 2015, kako bi pružio nepristrasnu priliku za razmatranje spoljnopolitičkih i bezbednosnih pitanja u Istočnoj Evropi, uz učešće eksperata, diplomata i visokih državnih zvaničnika. Inauguralna konferencija Minskog foruma za dijalog održana je maja 2018, kada je okupila preko 500 eksperata i diplomata iz 59 zemalja, kao i zvaničnike mnogih međunarodnih organizacija poput OEBS-a, NATO, ODKB, Saveta Evrope i Saveta baltičkih država. Druga konferencija ovog foruma okupila je oko 700 učesnika iz 63 zemlje i međunarodnih organizacija, a predstavnici OEBS-a, NATO-a i ODKB-a imali su posebno predviđene panele na skupu. Ovaj forum, kao partnere, okupio je mnoge od najznačajnijnijih instituta koji se bave pitanjima spoljne i bezbednosne politike širom sveta.