gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 10. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са генералним секретаром ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-GremingerПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером.

На састанку је разговарано о активностима ОЕБС-а у Србији, нарочито о подршци институцијама Републике Србије у области реформи, усвајања медијске стратегије и њене имплементације, као и сарадњи у области унапређења изборног процеса.

Обострано је констатован значај ОЕБС-а за регионалну безбедност и изградњу капацитета за суочавање са постојећим и новим изазовима, као и улога Републике Србије као кључног фактора безбедности, дугорочне стабилности и економског развоја у региону.

На заједничкој конференцији за новинаре, шеф српске дипломатије је оценио да је значајна подршка коју ОЕБС пружа Србији.
Министар је нагласио и важност сарадње са ОЕБС-ом и због безбедносних питања којима се бави та организација. Он је казао да је задовољан сарадњом и са Мисијом ОЕБС-а на Косову.

Министар Дачић је подсетио да је бивша Југославија једна од земаља потписница Хелсиншке декларације 1975. године којим је основана та организација.

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингем изјавио је да Србија игра важну улогу у промовисању економске сарадње зарад будуће економске стабилности и развоја региона.

"Разговор са министром Дачићем је био искрен и отворен. Разговарали смо о активностима ОЕБС-а у Србији. Драго ми је да видим да је Србија веран и активан партнер нашој организацији", казао је Гремингем.

Он је истакао да ће ОЕБС наставити да пружа експертску помоћ и подршку реформама у Србији, као што је независно судство.