gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 11. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Свечано отворен гранични прелаз Кубекхаза - Рабе
+ larger fontnormal font- Smaller font
2F3A5893Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића приликом отварања новог граничног прелаза Кубекхаза – Рабе:

„Драги министре Сијарто,
Министарко Јоксимовић,
Уважене Екселенције,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велика ми је част и задовољство на прилици да са својим колегом и пре свега пријатељем, министром спољних послова и спољне трговине Мађарске, Петером Сијартом свечано отворим гранични прелаз Кубекхаза – Рабе. Симболичним гестом пресецања врпце отворићемо још један у низу заједничких граничних прелаза, који имају далекосежну корист за грађане наших држава. Овим чином заједнички доприносимо не само олакшаном протоку робе и људи, већ и унапређењу прекограничне сарадње и развоју региона као целине.

Посебно бих желео да нагласим да су политички односи између наше две земље историјски гледано најбољи до сада и да достижу ниво стратешког партнерства. Интензитету наше сарадње доприноси и редовно одржавање седница две владе, које протичу у веома позитивној и конструктивној атмосфери. Овогодишња пета заједничка седница две владе, која је 15. априла одржана у Суботици, била је врло значајна за просперитет наших билатералних односа и за додатно продубљивање веза у свим областима од заједничког интереса. Уверен сам да ће узлазни тренд бити крунисан и потписивањем Изјаве о намерама о сарадњи у склопу стратешког партнерства између Републике Србије и Мађарске на следећој, шестој заједничкој седници две владе, која би требало да буде одржана наредне године. Тиме бисмо и осталим земљама у региону пружили пример успешних добросуседских односа, али и модел за продубљивање веза превазилажењем отворених питања дијалогом и конструктивним приступом проблемима.

Чињеница да у Србији живе припадници мађарске националне мањине који активно доприносе нашем развоју и обрнуто, представља један од најважнијих мостова који нас спаја. Зато високо уважавамо изразе захвалности које је председник Владе Мађарске Виктор Орбан упутио Републици Србији, на последњој заједничкој седници две владе, због бриге о положају мађарске националне мањине и подршке у очувању мађарског културног идентитета у АП Војводини. Уверен сам да ћемо заједничким залагањем наставити да константно унапређујемо положај српске националне мањине у Мађарској и мађарске националне мањине у Србији и да ћемо и убудуће радити на обезбеђивању њихове добробити.

Користим прилику да се још једном захвалим на снажној подршци коју Мађарска пружа на путу Републике Србије ка чланству у Европској унији. Мађарска се међу државама чланицама Европске уније најгласније и континуирано залаже за што скорију интеграцију Републике Србије у породицу европских земаља. Желим посебно да се захвалим министру Петеру Сијарту на доследности којом заговара политику проширења. Уверен сам да ће Мађарска и убудуће наставити да доприноси остваривању овог, за нас, веома битног стратешког спољнополитичког циља.

Драги пријатељи,

Уверен сам да ће се наша сарадња убрзано развијати у времену које долази на свим пољима, а посебно у областима економије, пољопривреде и инфраструктуре, као и да ће заједничко залагање дати изузетне резултате.

Сигуран сам да ће гранични прелаз који данас отварамо учврстити већ постојећу и јаку везу између наших народа, али и бити препознатљив симбол већ утемељене сарадње и добросуседских односа.

Живело пријатељство Србије и Мађарске!"