gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 11. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečano otvoren granični prelaz Kubekhaza - Rabe
+ larger fontnormal font- Smaller font
2F3A5893Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića prilikom otvaranja novog graničnog prelaza Kubekhaza – Rabe:

„Dragi ministre Sijarto,
Ministarko Joksimović,
Uvažene Ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Velika mi je čast i zadovoljstvo na prilici da sa svojim kolegom i pre svega prijateljem, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom svečano otvorim granični prelaz Kubekhaza – Rabe. Simboličnim gestom presecanja vrpce otvorićemo još jedan u nizu zajedničkih graničnih prelaza, koji imaju dalekosežnu korist za građane naših država. Ovim činom zajednički doprinosimo ne samo olakšanom protoku robe i ljudi, već i unapređenju prekogranične saradnje i razvoju regiona kao celine.

Posebno bih želeo da naglasim da su politički odnosi između naše dve zemlje istorijski gledano najbolji do sada i da dostižu nivo strateškog partnerstva. Intenzitetu naše saradnje doprinosi i redovno održavanje sednica dve vlade, koje protiču u veoma pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi. Ovogodišnja peta zajednička sednica dve vlade, koja je 15. aprila održana u Subotici, bila je vrlo značajna za prosperitet naših bilateralnih odnosa i za dodatno produbljivanje veza u svim oblastima od zajedničkog interesa. Uveren sam da će uzlazni trend biti krunisan i potpisivanjem Izjave o namerama o saradnji u sklopu strateškog partnerstva između Republike Srbije i Mađarske na sledećoj, šestoj zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da bude održana naredne godine. Time bismo i ostalim zemljama u regionu pružili primer uspešnih dobrosusedskih odnosa, ali i model za produbljivanje veza prevazilaženjem otvorenih pitanja dijalogom i konstruktivnim pristupom problemima.

Činjenica da u Srbiji žive pripadnici mađarske nacionalne manjine koji aktivno doprinose našem razvoju i obrnuto, predstavlja jedan od najvažnijih mostova koji nas spaja. Zato visoko uvažavamo izraze zahvalnosti koje je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban uputio Republici Srbiji, na poslednjoj zajedničkoj sednici dve vlade, zbog brige o položaju mađarske nacionalne manjine i podrške u očuvanju mađarskog kulturnog identiteta u AP Vojvodini. Uveren sam da ćemo zajedničkim zalaganjem nastaviti da konstantno unapređujemo položaj srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji i da ćemo i ubuduće raditi na obezbeđivanju njihove dobrobiti.

Koristim priliku da se još jednom zahvalim na snažnoj podršci koju Mađarska pruža na putu Republike Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. Mađarska se među državama članicama Evropske unije najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju Republike Srbije u porodicu evropskih zemalja. Želim posebno da se zahvalim ministru Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja. Uveren sam da će Mađarska i ubuduće nastaviti da doprinosi ostvarivanju ovog, za nas, veoma bitnog strateškog spoljnopolitičkog cilja.

Dragi prijatelji,

Uveren sam da će se naša saradnja ubrzano razvijati u vremenu koje dolazi na svim poljima, a posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede i infrastrukture, kao i da će zajedničko zalaganje dati izuzetne rezultate.

Siguran sam da će granični prelaz koji danas otvaramo učvrstiti već postojeću i jaku vezu između naših naroda, ali i biti prepoznatljiv simbol već utemeljene saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske!"