gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 11. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Клаудијем Грацијаном
+ larger fontnormal font- Smaller font
Gracijano 4_11._oktobar_2019Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са генералом Клаудијем Грацијаном, председавајућим Војном комитету Европске уније. Генерал Грацијано борави у Републици Србији на позив начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, који је учествовао на овом састанку.

Министар Дачић је истакао да Република Србија остварује висок степен сарадње са државама чланицама и институцијама Европске уније у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, активно учествује, као земља кандидат за ЕУ, у концептима ове политике потврђујући своје стратешко опредељење за чланство у Европској унији. Указао је да истовремено унапређујући своје оперативне капацитете, Република Србија је спремна за даље интензивирање сарадње у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније у обостраном интересу.

Министар Дачић је нагласио да Република Србија својим учешћем наставља да даје висок допринос реализацији мандата мултинационалних мисија и операција Европске уније. Истовремено, Министарство спољних послова у сарадњи са Министарством одбране и другим ресорима у Влади Републике Србије активно ради на изградњи капацитета за упућивање цивила у мултинационалне мисије и операције, што ће бити њен додатни допринос глобалној, европској и регионалној безбедности у подели одговорности са партнерима у Европској унији.

Говорећи о изазовима европске безбедности, министар Дачић је указао да је ситуација на Косову и Метохији главни политичко - безбедносни изазов за Србију, да је Београд опредељен да води дијалог са Приштином како би се постигло компромисно решење, које једино може одрживо и обезбедити дугорочну стабилност. Истакао је кључну важност испуњења мандата КФОР-а на Косову и Метохији, сагласно Резолуцији СБ УН 1244 у гарантовању мира и стабилности у Покрајини.

Генерал Грацијано, истакавши значај посете Србији, веома позитивно је оценио континуиран допринос Војске Србије у мултинационалним операцијама ЕУ, нагласивши висок ниво обучености и професионализма припадника Војске Србије. Додао је да би се у Европској унији веома ценило уколико би Република Србија, у складу са могућностима, повећала своје присуство у мултинационалним операцијама ЕУ.

Председавајући Војном комитету ЕУ истакао је спремност за даље интензивирање сарадње и подвукао значај усклађивања стратешких докумената Републике Србије у области одбране и безбедности са Глобалном стратегијом ЕУ у области безбедности и одбране. У том контексту истакао је бројне механизме који би могли додатно унапредити војно-војну сарадњу, што може бити веома корисно за јачање целокупних односа Републике Србије и Европске уније. Нагласио је да успешна сарадња између ЕУ и Републике Србије у безбедносној и одбрамбеној области доприноси изградњи још вишег нивоа међусобног поверења и разумевања.