gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 11. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Klaudijem Gracijanom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Gracijano 4_11._oktobar_2019Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa generalom Klaudijem Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije. General Gracijano boravi u Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, koji je učestvovao na ovom sastanku.

Ministar Dačić je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji. Ukazao je da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu.

Ministar Dačić je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija Evropske unije. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Republike Srbije aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u Evropskoj uniji.

Govoreći o izazovima evropske bezbednosti, ministar Dačić je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko - bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo i obezbediti dugoročnu stabilnost. Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata KFOR-a na Kosovu i Metohiji, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini.

General Gracijano, istakavši značaj posete Srbiji, veoma pozitivno je ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije. Dodao je da bi se u Evropskoj uniji veoma cenilo ukoliko bi Republika Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.

Predsedavajući Vojnom komitetu EU istakao je spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Republike Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane. U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije. Naglasio je da uspešna saradnja između EU i Republike Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja.