gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 14. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Гроцкој уручени уговори о додели грађевинског материјала избегличким породицама
+ larger fontnormal font- Smaller font
Grocka RSPГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на свечаном уручивању 15 уговора о додели пакета грађевинског материјала избегличким породицама у Гроцкој у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се на данашњи дан веома лепим поводом, како бисмо уручили 15 уговора о додели пакета грађевинског материјала за 15 породица које ће тако, после више година, коначно успети да заврше или адаптирају своје куће и од њих направе удобнији дом. Рат на простору данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине донео је несрећу многима, губитак вољених и најмилијих, напуштање својих огњишта, која су вековима иза нас градили и чували наши преци, да би у кратком року нестала у вихору трагичног рата.

Данас је дан за нову наду, данас славимо живот и опстанак. Зато и јесмо овде. Наша држава посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије и труди се да пружи помоћ свима којима је она потребна. Регионални стамбени програм у сарадњи са Републиком Србијом обезбедио је средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица. До сада, са поносом можемо рећи ближимо се броју од 4.000 додељених стамбених решења.

Учешће Републике Србије у Регионалном стамбеном програму укупно износи 31 милион евра и највише се односи на земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице. Станови се граде у више од 40 општина и градова, а само од априла месеца до данас, свечано смо уселили избегличке породице у десет градова и општина. Укупна одобрена бесповратна средства износе 134 милиона евра.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а највећи донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору бави се техничким делом имплементације програма.

Овом приликом желим да се захвалим и посебно поздравим председницу општине Гроцка Живадинку Аврамовић. Такође, наше госте и драге пријатеље – представнике Делегације Европске Уније, УНХЦР-а и Мисије ОЕБС у Србији. Посебну захвалност изражавам и господину Владимиру Цуцићу – комесару за избеглице и миграције који посвећено води целокупан програм збрињавања наших сународника.

Драги пријатељи,

Желим вам пуно среће у завршетку и адаптацији ваших домова. Као што сам и раније говорио у сличним приликама, ваше патње су немерљиве и заувек урезане у ваше сећање. Сви заједно делимо и носимо терет минулих времена. Морамо бити јединствени и у срећи и у болу. Само тако можемо градити сигурну будућност за сву нашу децу и њихово потомство. Са овог места, одговорно могу да вам кажем да Влада Републике Србије предано ради на том циљу.

Желим вам пуно среће и успеха! Живели и живела Србија!"