gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 15. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Снажан заједнички интерес Србије и Јапана
+ larger fontnormal font- Smaller font
I. Dai_-_delegacija_JapanaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас посланицу Представничког дома Парламента Јапана и бившу министарку правде Јапана Јоко Камикаву.

У срдачном разговору оцењено је да Србију и Јапан повезује снажан заједнички интерес за наставак свеобухватне и обострано корисне билатералне сарадње уз даље јачање садржајних, вишеслојних и интензивних међусобних контаката представника влада и парламената две државе.

Министар Дачић је истакао да смо поносни на чињеницу да пријатељство Србије и Јапана датира још из 19. века, чиме се може похвалити мали број земаља у свету, као и да народи Србије и Јапана гаје велико међусобно поштовање и симпатије. Изразио је посебно задовољство постигнутим резултатима и нивоом остварене сарадње две земље, чему је дат снажан подстицај реализацијом историјске посете премијера Јапана Шинзо Абеа Републици Србији јануара 2018, као и недавном посетом министра иностраних послова Јапана Таро Кона нашој земљи у августу 2019.

Гошћа из Јапана је изразила задовољство због прилике да посети Београд, као члан јапанске делегације на текућој 141. Скупштини Интерпарламентарне уније. У својству бившег министра правде Јапана и актуелног председавајућег Парламентарне лиге за организацију 14. Конгреса Уједињених нација за спречавање криминалитета и кривично право, који ће се одржати у Кјоту у априлу 2020, упутила је позив Републици Србији за учешће на овом значајном скупу.