gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 28. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на прослави Дана Уједињених нација
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dan UN KinotekaОбраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића поводом обележавања Дана Уједињених нација:

„Поштоване госпође Жакоб и Микулеску,
Екселенције,
Даме и господо,

Честитам вам Дан Уједињених нација. Задовољство ми је да будем са вама овим поводом.

Користим прилику и да пожелим добродошлицу новом резидентном координатору УН-а у Републици Србији, госпођи Франсоаз Жакоб, која је први представник Уједињених нација на овој позицији у нашој земљи од успостављања реформисаног система УН-а резидентних координатора на глобалном нивоу.

Госпођо Жакоб, желим Вам пуно успеха у обављању Ваше одговорне дужности, као и пријатан боравак у нашој земљи. Можете рачунати на пуну подршку и искрено партнерство Републике Србије у Вашем будућем раду.

Екселенције, даме и господо,

Република Србија придаје велику важност Уједињеним нацијама, као глобалној и најзначајнијој међународној организацији, која има кључну улогу на плану очувања мира и безбедности, заштите људских права и стварања услова за одржив економски развој свуда у свету.

Србија снажно подржава мултилатерализам и јачање мултилатералне ефикасности сматрамо суштински важним. Чврсто смо уверени да се само заједничким деловањем, међусобним усаглашавањем и уважавањем, могу наћи одговори у суочавању са нарастајућим глобалним изазовима.

Верујем да су нам данас, када се свет налази у процесу великих и убрзаних промена, Уједињене нације потребније више него икада пре. Република Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима Повеље Уједињених нација. Одлучни смо у одбрани међународног права, укључујући Резолуцију Савета безбедности 1244 којом се штити суверенитет и територијални интегритет наше земље.

Кроз учешће у различитим активностима Уједињених нација и специјализованих агенција из УН система, као и кроз сарадњу са УН тимом у нашој земљи, Република Србија пружа активан допринос приоритетним областима деловања Организације.

Са поносом истичемо нашу континуирану посвећеност очувању и изградњи мира, између осталог и кроз учешће у мировним мисијама Уједињених нација, као водећа држава у региону и међу првих десет на листи највећих европских контрибутора војних и полицијских снага.

Усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године, а затим и Споразума о клими у Паризу, представљају кључне кораке у суочавању са неким од највећих изазова данашњице – глобалном економском нестабилношћу, растућим социјалним неједнакостима и негативним ефектима климатских промена.

Република Србија снажно је посвећена спровођењу ова два стратешка документа. Предузимамо интензивне напоре на националном нивоу како бисмо обезбедили одговарајућу динамику имплементације кроз све три димензије одрживог развоја – економске, социјалне и димензије заштите животне средине. Искорењивање сиромаштва, повећање запослености, посебно међу младима, економски раст, већа инклузивност и унапређење квалитета система образовања и здравствене заштите, као и остваривање пуне родне равноправности и спречавања насиља над женама, основа су наше развојне стратегије. Подсетићу вас да је, у јулу ове године, Република Србија у Њујорку представила свој први Добровољни национални извештај о имплементацији Циљева одрживог развоја.

Република Србија је пружила подршку реформским процесима које је иницирао генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, са циљем ефикаснијег одговора на актуелне глобалне изазове. Посебно значајним сматрамо репозиционирање развојног система УН, уверени да ће се на тај начин обезбедити кохерентнији и ефикаснији приступ у имплементацији Циљева одрживог развоја.

Захвални смо на досадашњој сарадњи и активностима УН тима у Републици Србији, имајући у виду допринос развоју земље кроз пружање техничке помоћи и експертизе за пројекте предвиђене Оквиром развојног партнерства између Републике Србије и Уједињених нација. Очекујемо да ће предстојећи петогодишњи Оквир о сарадњи Уједињених нација и Републике Србије за одрживи развој, за период од 2021. до 2025. године дати нови замајац нашим напорима у испуњавању кључних приоритета нашег друштва у економској, социјалној и еколошкој сфери и истовремено допринети напретку у остваривању Циљева одрживог развоја.

На самом крају, још једном бих вам пожелео срећан Дан Уједињених нација.

Хвала!"