gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 04. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Успостављање што бољих односа са Холандијом, посебно на економском плану
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mip Holandije_BeogradПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Краљевине Холандије Стефом Блоком који борави у званичној посети Републици Србији.

Министар Дачић је изразио задовољство због посете холандског министра спољних послова, посебно зато што је у претходном периоду било мало билатералних сусрета. Он је изразио наду да ће Србија и Холандија имати интензивнији дијалог у наредном периоду, те да би му било драго да Београд посети холандски премијер. Истакао је да је за Србију од приоритетног значаја да успостави што боље односе са Холандијом која је важан економски партнер.

„У последњих осам година највише инвестиција је дошло из Холандије, запошљавају више од 15.000 радника у Србији", рекао је министар.

Дачић је захвалио холандском колеги на подршци по питању европских интеграција Србије коме је, каже, рекао да Србија спроводи реформе због њених грађана, а не само да би испунила услове.

Новинарима је пренео да је на састанку са Блоком било речи и о дијалогу Београда и Приштине што ће бити једна од тема и током сусрета са председником Вучићем.
"Србија жели да све билатералне проблеме реши дијалогом и мирним путем. Србија жели компромисно решење у којем неће бити победника већ да победници буду сви наши народи", рекао је Дачић.

Холандски министар рекао је да његова земља сматра да Србија има много тога да понуди Европској унији.

„Подршка Холандије Србији на путу ка ЕУ је битна, а у исто време верујемо да држава мора да буде спремна за приступ. Због тога инсистирамо да се испоштују све реформе и сва правила. У Србији се пуно тога урадило, очекујемо даљи напредак када је реч о владавини права, борби против корупције и слободи медија", рекао је Блок.

Министар Блок је казао да промене у српској економији дају импресивне резултате, наводећи да се то огледа и у трговинској размени између Србије и Холандије која је, каже, већа за седам до 10 одсто и износи око 700 милиона евра.