gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 07. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Окончана процедура усвајања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства између Републике Србије и НАТО
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspОкончана је данас процедура усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (Individual Partnership Action Plan - IPAP) између Републике Србије и НАТО за период 2019-2021. годину.
Усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Републике Србије са НАТО и ствара услове за наставак редовног и структурираног дијалога о свим питањима од обостраног интереса, те олакшава координацију наше билатералне сарадње са чланицама и партнерима НАТО.

Као и први циклус ИПАП-а, који је у протеклом периоду по оцени обе стране успешно имплементиран, нови документ конципиран је сагласно принципима Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност, где смо у складу са нашим циљевима и интересима, заједно са НАТО, определили приоритетне области у којима можемо на најбољи начин да даље унапређујемо партнерску сарадњу.

Такође, с обзиром да ИПАП представља највиши механизам сарадње НАТО са партнерским државама које немају аспирације за чланство у Алијанси, усвојени документ за полазиште има јасно дефинисану политику војне неутралности Србије, чија је суштина одсуство жеље за приступањем НАТО или било ком другом војном савезу у свету, али истовремено и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви.

Индивидуални акциони план партнерства између Републике Србије и НАТО за период 2019-2021. годину биће објављен на сајту Министарства спољних послова.